Alattomos népbetegség ellenszerét találhatták meg: ha ez bejön, rengeteg magyaron segíthet

Pénzcentrum2024. április 3. 17:50

Egy amerikai tanulmány szerint egy gyakran használt antidepresszáns szedése az agyi sérülést követően segíthet megelőzni a depressziót. Az eredményeket most egy nagyobb brit vizsgálat is teszteli, melynek eredményei 2027-re várhatók - írta a BBC.

A súlyos agyi sérülések utáni fizikai felépülés mellett a betegek gyakran szembesülnek mentális egészségüket érintő kihívásokkal is, mint például a depresszió és egyéb mentális zavarok kialakulása. Egy amerikai kutatás arra utal, hogy egy gyakran alkalmazott antidepresszáns korai szedése csökkentheti a súlyos depresszió kialakulásának esélyét. Jelenleg Angliában zajlik egy nagyobb léptékű vizsgálat, amelynek célja az amerikai eredmények reprodukálása egy szélesebb betegcsoporton.

Shannon Brazier, aki 2020-ban szenvedett traumás agysérülést egy építkezésen történt baleset következtében, arról számolt be, hogy a fizikai sérüléseken túl jelentős mentális problémákkal is küzdött. A rehabilitáció során elsősorban a fizikai felépülésre koncentrálnak, miközben a hosszabb távú mentális hatások, mint a depresszió és hangulatingadozások, komoly következményekkel járhatnak.

Kutatások szerint az agysérülést szenvedett betegek közel fele tapasztal súlyos depressziót az első évben, ami tízszerese a lakosság átlagának. Egy 18 hónapos brit kísérlet során antidepresszánsok korai alkalmazását vizsgálják 500 betegnél annak érdekében, hogy megelőzzék a depresszió kialakulását. A vizsgálatot kilenc angliai traumaközpontban végzik, és az eredményeket 2027-re várják.

Az antidepresszánsok - pontosabban a szelektív szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) - hatása még nem teljesen tisztázott. Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint néhány ember esetében rövid távon csökkenthetik a súlyos depressziót. Van olyan elmélet is, amely szerint az SSRI-k gyulladáscsökkentő immunválaszt válthatnak ki, ezzel védelmet nyújthatnak a hosszabb távú károsodásokkal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A traumás agysérülésekből adódó költségeket évente több mint 15 milliárd fontra becsülik az Egyesült Királyságban. A depresszió kezelése nem csak az egyénre van hatással; befolyásolja a kapcsolatokat, munkát, oktatást és rehabilitációt is, így közvetlen hatást gyakorolva az egészségügyi ellátorendszerre és végső soron a gazdaságra is.

Címkék:
vizsgálat, egészség, depresszió, antidepresszáns, betegek, brit, mentális, mentális egészség, mentális betegségek, amerikai,