Veszélyes fertőzés ütötte fel a fejét: ezek a tünetei, egyre többen kapják el

Pénzcentrum2024. április 2. 14:45

Az Egyesült Államokban az egészségügyi hatóságok arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy egyre több esetben fordul elő ritka, súlyos meningococcusfertőzés, amely középkorú felnőtteket érint és magasabb halálozási arányt mutat a szokásosnál.

Aggódnak az Egyesült Államokban a Neisseria meningitidis baktérium által okozott ritka és súlyos meningococcusfertőzések egyre növekvő számáa miatt. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) által kiadott új egészségügyi figyelmeztetés szerint ezek a fertőzések atipikus tünetekkel jelentkezhetnek, és az idei esetekben körülbelül minden hatodik beteg elhunyt, ami magasabb halálozási arányt jelent a meningococcusfertőzések általános előfordulásához képest - írta a CNN.

Ezek a fertőzések különösen azért számítanak szokatlannak, mert főként középkorú felnőtteket érintenek, ellentétben a tipikusan csecsemőkre, serdülőkre és fiatal felnőttekre jellemző agyhártyagyulladásos megbetegedésekkel. A virginiai egészségügyi minisztérium már szeptemberben öt halálesetre hívta fel a figyelmet ezen ritka fertőzésformával kapcsolatban.

A meningococcus betegség agyhártyagyulladást és vérmérgezést okozhat. A baktérium emberről emberre terjed légúti és torokváladékokkal. A CDC jelentése szerint 2023-ban 422 megbetegedést regisztráltak, amely 2014 óta a legmagasabb számot jelenti.

2024-ben tovább növekedett az esetszám; eddig majdnem 80%-kal több megbetegedést jelentettek, mint az előző év hasonló időszakában. Az érintettek többsége 30 és 60 év közötti felnőtt, és az esetek döntő többségét feketék körében regisztrálták; 15%-uk HIV-fertőzött.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tipikus tünetek lázat, fejfájást, merev nyakat, fényérzékenységet és hányingert foglalnak magukban. Azonban sok mostani eset eltér ezektől a tünetektől; például kétharmaduknál véráramfertőzés volt megfigyelhető. A véráramfertőzés tünetei között láz, hidegrázás és sötétlila kiütés is felbukkanhat.

A kezelés során kulcsfontosságú az antibiotikumok gyors alkalmazása. A gyógyulás után maradandó következmények is felléphetnek. Védettség elérhető vakcinázás útján, amely elsősorban 11-12 éves korban ajánlott, emlékeztetőoltással 16 éves korban. Bizonyos veszélyeztetett csoportoknak - például HIV-pozitív személyeknek - rendszeresen kell frissíteniük védettségüket.

Címkék:
egészség, fertőzés, egészségügy, egyesült államok, baktérium, usa, tünet, tünetek, fertőzésveszély,