Indul az invázió, támadnak az új, veszélyes kullancsok: súlyos betegséget terjesztenek, így ismerd fel őket + fotó

Pénzcentrum2024. április 2. 12:14

A tavaszi időjárás beköszöntével és a kullancsok aktivitásának növekedésével kulcsfontosságú, hogy felismerjük az állatokat fenyegető veszélyeket és a megelőzés fontosságát, különös tekintettel a kutyák védelmére a paraziták által terjesztett betegségekkel szemben - írja a Daily Mail. A kutatók pedig arra figyelmeztetnek, hogy az enyhe tél miatt idén kullancsinvázió lehet Magyarországon. Egy új faj is megjelent, amely veszélyes betegségeket hordozhat.

A tavaszi időszak nem csak az embereknek, hanem a házikedvenceknek is új kihívásokat jelent. A melegedő időjárás következtében a kullancsok aktivitása növekszik, ami fokozott veszélyt jelent a kutyákra nézve. Ezek a paraziták többek között Lyme-kórt, babéziózist és ehrlichiosist terjeszthetnek.

Dr. Hannah Godfrey állatorvos kiemelte a rendszeres kullancsellenőrzés fontosságát, különös tekintettel a fejre, fülekre, hasra és hónaljra. A megelőzés érdekében javasolt az állatorvos által ajánlott védekező termékek alkalmazása, mint például nyakörvek, spray-k és spot-on kezelések.

Fontos tudni, hogy a kutyák számára szánt kullancsriasztó szerek macskákra halálosak lehetnek - és fordítva.

Ezért mindig konzultálj állatorvossal a megfelelő kezelés kiválasztása előtt. A kertben is érdemes intézkedéseket tenni, például rövidre vágni a füvet és növényzetet, hogy csökkentsük a paraziták elszaporodásának esélyét.

Ha egy kullancsot találunk kedvencünkön, azt speciális eszközzel kell eltávolítani anélkül, hogy összenyomnánk, összepréselnénk. A fertőzés jelei között szerepelhet depresszió, étvágytalanság, láz, sántaság, duzzadt ízületek és nyirokcsomók valamint letargia. Egyes esetekben akár bénulást is okozhatnak a kullancs által terjesztett betegségek.

A leggyakoribb Lyme-kór veseelégtelenséghez vezethet a kutyáknál. Ennek tünetei sokszor csak hetekkel vagy hónapokkal jelentkeznek a csípés után.Az állatorvos is hangsúlyozza: ha gyanítjuk kedvencünk fertőzöttségét, haladéktalanul forduljon állatorvoshoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kullancsinvázió jöhet Magyarországon

Közben a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt. A kullancsok rajzása a tél végi felmelegedéssel kezdődik, ám ez idén korábban kezdődött, úgyhogy már most figyelni kell a védekezésre - közölte korábban az Inforádióval a Magyar Kullancsszövetség.

A HUN-REN Ökológiai Központ arra figyelmeztet, hogy idén az őshonos és a behurcolt fajok egyaránt korábban jelenhetnek meg Magyarországon. A szervezet 2021 óta folytat Kullancsfigyelő programot, hogy vizsgálja a klímaváltozás hatására Magyarországon is megjelenő nem őshonos - különösen a Hyalomma - kullancsfajokat. Ezek a fajok számos patogén terjesztésére képesek, ezek közül a leghírhedtebb az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa.

A Hyalomma kullancsok nagyobbak és gyorsabbak a Magyarországon megszokott kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. Eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ugyanakkor a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra.

A kutatók arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben úgy vélik, hogy Hyalomma-egyedet találtak, őrizzék meg jól záró tégelyben, és jelezzék azt feléjük a Kullancsfigyelőn.

Címkék:
egészség, időjárás, tél, kullancs, betegség, megelőzés, állatorvos, veszélyes, kullancsveszély,