Egyre többen mondanak nemet az állami egészségügyre: súlyos pénzt fizetnek már egy-egy vizsgálatért is

Pénzcentrum2024. április 2. 08:44

Egyre több magánegészségügyi szolgáltatónál lehet részletekben fizetni már a 30-40 ezer forintos alapvizsgálatokért is - eddig csak a drágább, nagyobb műtéteknél élt ez a gyakorlat. Mint kiderült, a magyarok jelentős része zsebből fizeti a magánegészségügyi kezelését.

Tavaly 15 százalékkal több időpontot foglaltak a magyar betegek a magánellátóknál, mint egy évvel korábban - írja a Népszava az egyik időpontfoglalást, betegút menedzselést segítő szoftvereket működtető cégre hivatkozva. Gáspár Péter, a MediCorp Hungary Zrt. ügyvezetője elmondta, bár ezzel párhuzamosan a magánegészségügyben a bevétel átlagosan 20 százalékkal nőtt, ám a nyereséget elvitte az infláció. 25-30 százalékkal drágultak az orvostechnikai eszközök, protézisek, növelték a költségeket az energiaár-változások is. 

Ráadásul a kórházi szolgáltatásokat nyújtóknak gondot okoz az is, hogy akkor is működtetni kell a hét minden napján 24 órában a klímát, a sterilizálót, a gyógyszerhűtőket, ha nincs fizető páciens - közben a páciensek egyre gyakrabban mondják le az időpontokat, ezért egyre több szolgáltató törekszik arra, hogy már az időpontfoglaláskor zároljanak bizonyos összeget a beteg számláján. Mint kiderült, a magánorvoshoz járók nagyjából 9-10 százalékának van valamilyen magánbiztosítása, a többiek zsebből fizetnek.

Az a trend is látszik a piacon, hogy egyre több magánegészségügyi szolgáltató kínál részletfizetést: az ügyvezető szerint eddig ez csak a drága műtéteknél volt gyakorlat, de immár sok törekvés van arra, hogy a járóbeteg ellátásért fizetendő 30-40 ezer forint is fizethető legyen részletekben, mert ezzel újabb rétegeket lehetne bevonni a magánellátásba. Gáspár Péter arról beszélt, egy alap belgyógyászati vizsgálat vidéken, illetve a pesti oldalon 25-27 ezerbe kerül, Budán ez 37-40 ezer forint. Az olcsóbb vizitdíjakért sem utaznak a páciensek, hanem a lakóhelyükhöz legközelebb lévő szolgáltatót veszik igénybe - már nem feltétlenül az orvoshoz, inkább a magánegészségügyi szolgáltatókhoz kezdenek kötődni.

Címkék:
egészség, egészségügy, magánellátás, szolgáltató, szolgáltatás, magánegészségügy, magánegészség,