Ismét nőtt a kanyarós esetek száma Magyarországon: az idősekre, gyerekekre kell most vigyázni

Pénzcentrum2024. március 29. 14:01

A 12. héten nem jelentettek tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt - közölte az NNGYK. A megelőző hetekben több hányással, hasmenéssel járó betegség járványos terjedését jelentették. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy morbilli - vagyis kanyaró - és két parotitis epidemica - vagyis mumpsz - megbetegedés gyanúját jelentették.

Egy kanyaró elleni védőoltásban nem részesült, 29 éves román állampolgárságú férfibeteg a 11. heti tájékoztatóban ismertetett, Romániából importált igazolt kanyarós beteg kontaktja. Az elvégzett virológiai vizsgálatok igazolták az aktuális morbilli fertőzést, amely importált esettel összefüggő fertőzésnek minősíthető. Ezzel a 2024-ben hazánkban igazolt kanyarós megbetegedések száma ötre emelkedett - írta az NNGYK.

Egy Baranya vármegyei 21 éves nőbeteg és egy Veszprém vármegyei 56 éves férfibeteg mumpsz megbetegedés gyanújáról érkezett bejelentés. Mindkét betegnél a klinikai diagnózist megerősítő vagy kizáró laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak, a betegek oltási státusza nem ismert - közölték a friss, 12. heti adatok szerint.

Kell-e tartani a kanyarótól, szamárköhögéstől?

Továbbra is terjed Európában, köztük hazánkkal szomszédos országokban a kanyaró és a szamárköhögés. Az NNGYK korábban azt közölte, hogy a hazai lakosság döntő többsége védett a kanyaró ellen, mely nagyban köszönhető a nagy arányú átoltottságnak. Azt írták, Magyarországon szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, egy-egy korosztályban az átoltottság legalább 98 százalék. Hazai eredetű kanyaró megbetegedés 2002 óta nem fordult elő, és az elmúlt 21 évben a behurcolt, illetve behurcolt fertőzéssel összefüggő esetből összesen 81-et jelentettek.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy amíg 2023-ban 5 "behurcolt" eset volt, 2022-ben pedig összesen 6, az NNGYK adatai szerint 2024-ben már az eddig eltelt első 12 hétben volt összesen 9 eset! Azt, hogy hány ilyen importált fertőzés fordul elő, nagyban meghatározza az is, hogy van-e éppen Európában vagy a világon nagyobb járvány egy-egy ilyen betegségből, mint a kanyaró. 2024 éppen egy ilyen év lehet.

Fontos: még mindig van olyan korosztály, amelynek tagjai nem lettek beoltva kanyaró ellen - egy bizonyos életkor felett járók, illetve a 15 hónaposnál fiatalabbak. Esetükben különösen érdemes vigyázni, hová utaznak most, illetve kikkel érintkeznek, akik utaztak!

"Külföldre, kanyarójárvánnyal érintett területre utazásnál elsősorban a kisgyermekek védelme indokolt, miután az anyai eredetű immunitás 1 éves kor körül általában megszűnik, az első védőoltásra pedig 15 hónapos korban kerül sor. Ennek megfelelően nem ajánlott a 15 hónaposnál fiatalabb, illetve oltatlan kisgyermekek számára az utazás. Amennyiben valamely oknál fogva csecsemő/kisgyermek utazása elengedhetetlen, abban az esetben feltétlenül kanyaró elleni védőoltásban (MMR) kell részesíteni. Az oltás már 9 hónapos kortól alkalmazható. Az oltást követően az immunitás mintegy 2 hét múlva alakul ki. A 15 hónapos kor előtt végzett oltást azonban a második életév során (lehetőleg 15 hónapos korban) meg kell ismételni" - javasolja az NNGYK.

Másrészt kérdéses, hogy a szamárköhögés felbukkanása jelenthet-e problémát. Január végén a szomszédos Horvátországban és Szerbiában is rekordszámú szamárköhögéses esetről számoltak be az ottani központi közegészségügyi-járványügyi hivatalok. Az NNGYK ennek kapcsán akkor ugyancsak azt közölte: "Magyarországon az átoltottság a kötelező oltásnak és a védőoltásokkal kapcsolatos járványügyi felügyeleti tevékenységnek köszönhetően magas, 98% feletti. Nagyobb járványok előfordulására nem kell számítani, sporadikus esetek azonban mindig előfordulhatnak."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 7. héten pedig jelentették is az első esetet: egy laboratóriumi vizsgálattal igazolt pertussis (szamárköhögés) megbetegedést jelentettek; a beteg egy Bács-Kiskun vármegyei 2 hónapos gyermek, aki megbetegedését megelőzően nem részesült szamárköhögés elleni védőoltásban - közölte a népegészségügyi hivatal.A 12. hétig egyelőre 3 esetet regisztráltak, amely nem éri el a 2018-2022 évek mediánját ugyanebből az időszakból. Azonban ez még változhat, jobb nem kockáztatni a betegséget, amelynek elkapására jelenleg nagyobb esély van, akár itt a szomszédban.

"A családban, a közeli hozzátartozóknak adott védőoltás segít megvédeni a fertőzéstől az idősebbeket, illetve az egészségi állapotuk miatt nem oltható személyeket. Kiterjedtebb oltatlan gócokban (pl. oltásellenesek csoportjában) viszont könnyebben terjed a baktérium, sokan megbetegedhetnek. A felnőttek egy emlékeztető oltással felfrissíthetik a gyermekkori védettséget" - írták.

"Különösen fontos az oltás beadatása, ha újszülött érkezik, érkezett a családba. A csecsemők az első oltásaikat 2-3-4 hónapos korban kapják. Ha a csecsemő még az oltások nyújtotta védettség kialakulása előtt fertőződik, a betegség súlyos, akár életveszélyes is lehet a számára. Éppen ezért fontos kiemelni, hogy a korai életszakaszban a csecsemő fertőződését a családtagok, különösen az anya védettsége előzheti meg. Ehhez az szükséges, hogy a családtagok még a baba érkezése előtt emlékeztető oltást kérjenek saját maguk számára" - hívja fel a figyelmet az NNGYK.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, magyarország, oltás, védőoltás, betegség, vakcina, idős, csecsemő, beteg, idősek, kanyaró, megbetegedés, nngyk,