Nagy átalakítás érik a hazai gyerekorvosi rendelőkben: ennek sokan nem fognak örülni

Pénzcentrum2024. március 20. 18:03

A házi gyermekorvosok évek óta küzdenek azért, hogy megszabaduljanak az iskolai igazolások kiállításának terhétől. Most végre változnak a szabályok.

Hamarosan a parlament elé kerülhet a „A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat, ami többek között az iskolai igazolások kiadásának szabályait is módosítaná – írja a Népszava. Az új szabály szerint az igazolást a jövőben az orvosnak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül továbbítania kellene a gyerek oktatási intézményének is.

Az igazolások kapcsolatos változtatásokra számítani lehetett, miután február közepén egy sajtó-háttérbeszélgetésen Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kifejtette,

az EESZT és a KRÉTA összekötése véget vethetne az iskolai igazolások kiadásának, és a két elektronikus rendszer összekötésével elérhető lenne, hogy a pedagógusok a saját informatikai rendszerükben láthassák a kiadott orvosi igazolást.

Egy évvel korábban pedig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula írt levelet Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak az iskolába vitt orvosi igazolások problémáiról.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyermekorvosok már évek óta jelzik, hogy hátráltatja a betegellátást az, ha az adminisztrációs elvárások miatt kell kiállítaniuk orvosi igazolásokat. Eközben az intézményvezetők nehezményezik, hogy a mostani jogszabályok mellett nem tudják a gyermek hiányzását elfogadni, ha nincs orvosi igazolás.

- írta akkor a kamara elnöke.

Címkék:
egészség, iskola, orvosi ellátás, igazolás, gyerekorvos, orvosi kamara, eeszt,