Közel fél millió magyart nyomorít ez a rettegett betegség: erről kevesen tudnak, pedig életeket menthet

Pénzcentrum2024. március 18. 17:33

Megdöbbentően gyors út vezet az első szál cigarettától a COPD betegségig, amelytől a legszerényebb adatok szerint is több mint 500 000 honfitársunk szenved. A hiteles kommunikáció szerepét, a gyógyíthatatlan krónikus obstruktív tüdőbetegség és a dohányzás összefüggéseit, valamint a megelőzés lehetőségeit vitatták meg a szakemberek. A beszélgetésbe kapcsolódott egy COPD betegségben szenvedő páciens, aki megosztotta személyes tapasztalatait a betegségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy milyen fontos a megfelelő és hiteles tájékoztatás, hiszen a mai napig nagyon kevesen tudnak a COPD-ről ahhoz képest, hogy milyen sokan szenvednek ettől a gyógyíthatatlan tüdőbetegségtől.

Dr. Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője bemutatta azt a rövid videót, ahol a WHO fiatalokat szólított meg a dohányzási szokásaikról érdeklődve. A kisfilmben hallható volt, hogy ez a korosztály nem tekinti veszélyforrásnak a dohányzás hagyományos, illetve alternatív formáit sem, és ez az oka annak, hogy a fiatalok (13-15 évesek) 12,5 százaléka használja ezeket a termékeket, miközben súlyos következményekről - például a COPD betegségről - semmilyen szinten nem tájékozott.

Kiemelte, hogy a dohányzás népegészségügyi szempontból járványnak tekinthető, amelynek a leküzdéséhez összetett kommunikációs eszköztár szükséges. A film a COPD ellátás betegközpontú fejlesztését szolgáló projekt keretében készült az Országos Korányi Pulmonológiai Intézettel együttműködésben az EU DG REFORM támogatásával.

Dr. Bogos Krisztina az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) főigazgatója beszámolt a COPD- hez kapcsolódó hazai adatokról, köztük arról a fontos tényről is, hogy

a COPD betegek 85 százalékánál a tartós dohányzás vezetett a betegség kialakulásához.

Az előrejelzések szerint a betegségben szenvedők számának emelkedése várható, ezért különös jelentőséggel bír a társadalmi szintű figyelemfelhívás és a betegséggel kapcsolatos prevenciós jellegű tájékoztatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dr. Cselkó Zsuzsa, az OKPI Szervezési és Módszertani Osztály vezetője kiemelte, hogy a COPD-sek dohányzásról való leszokásának segítésekor fontos azt figyelembe venni, hogy jellemzően régóta dohányzó, magas nikotinfüggőségben szenvedő krónikus betegekről van szó, akiknél nagy hangsúlyt kell fektetni a személyre szóló, intenzív leszokás támogatásra és hosszú távú követésre.

Demjén Tibor, a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárság Dohányzás Fókuszpont vezetője, hangsúlyozta, hogy a kommunikációnak a megelőzésre kell irányulnia, tekintettel arra, hogy a dohánytermékek számos betegség kialakulásáért felelősek.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy a hiteles, őszinte és közvetlen kommunikáció kulcskérdés ebben a súlyos egészségügyi kérdésben. Ennek érdekében hozta létre a WHO a hazai szakemberekkel együttműködésben a copd.info.hu weboldalt és egy zárt social média csoportot, ahol a betegek meg tudják osztani egymással a kérdéseiket, tapasztalataikat.

Címkék:
egészség, cigaretta, dohányzás, megelőzés, tüdő, betegségek, prevenció, leszokás,