Elképesztő dolog derült ki a Covid-oltás: erről jobb, ha minden oltatlan tud

Pénzcentrum2024. március 16. 14:05

Az oltott embereknél jelentősen csökkent a Covid utáni szövődmények kockázata: a szívelégtelenség kockázata 55%-kal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 78%-kal, illetve 47%-kal csökkent a be nem oltottakéhoz képest.

20 millió ember egészségügyi feljegyzéseit elemezték kutatók  az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Észtországban, és bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a vakcinákkal kivédhetőek a betegség súlyos szív- és érrendszeri szövődményei - írja a Blikk a The Guardian alapján.

A Covid-oltások – köztük az Oxford-AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna vakcinái – rendkívül hatékonynak bizonyultak a súlyos betegségek megelőzésében a világjárvány idején, de bizonyos ritka szív- és véralvadási kórképekben is növekedést regisztráltak.

Három-hat hónappal a fertőzés után a szívelégtelenség kockázata 39%-kal alacsonyabb volt a beoltott embereknél, mint a be nem oltottaknál, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 47%-kal, illetve 28%-kal csökkent. A fertőzés után 6-12 hónappal ugyanezen szövődmények kockázata 48%-kal, 50%-kal, illetve 38%-kal volt alacsonyabb a beoltottaknál.

Címkék:
egészség, fertőzés, oltás, szív, covid, szövődmények,