Várva várt pihenés: sok magyar vendég kapta meg a rejtélyes hasmenéses kórt egy pesti szálláshelyen

Pénzcentrum2024. március 14. 17:46

A 2024. március 4. és 10. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedésekről közölt adatokat az NNGYK. A jelentés szerint a héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés.

Egy Pest vármegyei szálláshelyen 2024. március 2-ától enterális járvány alakult ki, 365 fő exponáltból 31 fő (29 fő vendég, 2 fő dolgozó) betegedett meg. A vezető tünetek hirtelen jelentkező hányás, hasmenés és hőemelkedés/láz voltak, néhány esetben az érintett betegek a helyszínen egészségügyi ellátásban részesültek, kórházi ápolás nem vált szükségessé. A betegek 24-48 óra alatt tünetmentessé váltak, mintavételezésre nem került sor.

A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya értesítette az illetékes Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztályt. A fellelhető ételmintákat elszállították laboratóriumi vizsgálatra. Az elsődlegesen rendelkezésre álló adatok alapján az élelmiszer eredet kizárható.

Egy Fejér vármegyei idősek otthonában a demens betegeket ellátó részlegen 2024. március 1- től kezdődően enterális tünetekkel járó megbetegedések fordultak elő, 50 fő exponáltból 36 személynél jelentkezett gastroenteritis (25 fő gondozott, 11 fő dolgozó). A betegek 1-2 nap alatt gyógyultak, kórházi ápolás nem vált szükségessé. A járványban érintett 3 fő gondozott székletmintájának laboratóriumi vizsgálata folyamatban van. Az intézményben az egyes részlegek között átjárási tilalmat rendeltek el.

A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy-egy rubeola és parotitis epidemica megbetegedés gyanúját jelentették. Egy 37 éves Pest vármegyei nőbetegnél a rubeola klinikai diagnózisát a virológiai vizsgálatok nem támasztották alá. Egy 7 éves, életkorának megfelelően egy MMR oltásban részesült Bács-Kiskun vármegyei gyermeknél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A héten egy importált malária megbetegedést diagnosztizáltak. A 29 éves, nigériai állampolgárságú beteg tünetei Magyarországra érkezését követően jelentkeztek. A beteget kórházban ápolták, gyógyulását követően visszautazott Nigériába. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, beteg, dolgozó, vendég, betegek, megbetegedés, fertőzött, fertőző betegségek, láz, nngyk,