Ebben a két városban lehet most a legtöbb covidos: ismét emelkedhet a betegszám

Pénzcentrum2024. március 14. 14:15

A 10. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében további csökkenést mutat - közölte az NNGYK. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, további csökkenést Békéscsabán, Budapest Központi Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Miskolcon, Pécsett, Székesfehérváron és Veszprémben mértek. Ugyanakkor emelkedés is detektálható Egerben, Szegeden és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) mintáiban.

A megelőző heti adatokban még sehol sem mutatkozott emelkedés, csak stagnálás vagy csökkenés. A 9. hétről a 10. hétre a covid örökítő anyag szintje Békéscsabán, Budapest központi szennyvíztelepén, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron és Veszprémben mérsékeltről alacsony szintre változott. A fővárosi agglomerációban (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta területén) és Szegeden viszont alacsonyról mérsékelt szintre nőttek a mérési eredmények.

Az alábbi térképen látható mely városokban milyen szintű a covid örökítőanyag koncentráció a szennyvízben, és mi az aktuális tendencia:

Azt is közölte az NNGYK, hogy a szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal. Februártól (2024. év 6. hetétől) azonban a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. A variánsvizsgálatok − elégséges vírus-koncentráció esetén – folytatódni fognak - írták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NNGYK arról is tájékoztatott, hogy a 10. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja további csökkenést mutat.

Címkék:
egészség, Budapest, szennyvíz, járvány, egészségügy, vírus, betegség, város, beteg, emelkedés, megbetegedés, fertőzött, covid-19, covid, örökítőanyag, variáns, nngyk,