Óvatosan az utazgatással! Itt most sokan megfertőződtek: vezető tünet a láz, fejfájás, hányás

Pénzcentrum2024. március 13. 09:35

Közzétette az NNGYK a 2024. február 26. és március 3. közötti időszakban bejelentett fertőző megbetegedések aktuális és megelőző évre vonatkozó országos, illetve területi adatait. A jelentésből kiderült, hogy a 9. héten egy tömeges, területi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés. Ismét előfordult malária is.

Hajdú-Bihar vármegyében három cég dolgozói közül 840 fő exponáltból 218 fő betegedett meg enterális tünetekkel. A vezető tünetek hányás, hasmenés és hőemelkedés voltak, kórházi ápolás egy betegnél sem vált szükségessé. A járvány 2024. február 27-én kezdődött. Felmerült az élelmiszer közvetítő szerepe, mivel a betegek ugyanazon vendéglátóipari üzem által, a cégeknek biztosított ételekből fogyasztottak. A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi osztálya a járványügyi vizsgálat keretében kérdőíves felmérést végzett, a felvett kérdőívek feldolgozása folyamatban van. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálat céljából levett 11 székletmintából nyolc esetben calicivírus pozitivitás igazolódott. A NÉBIH illetékes hatósága a helyszíni ellenőrzés során az érintett főző- és tálalókonyhán tisztasági és ételmintákat vett, amelyek laboratóriumi vizsgálata még nem zárult le - közölték.

A 9. héten a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy parotitis epidemica és egy pertussis megbetegedés gyanúját jelentették. A 12 éves, két dózis mumpsz elleni védőoltásban részesült férfi betegnél a mumpsz klinikai diagnózis alátámasztására, vagy elvetésére szolgáló virológiai vizsgálatok folyamatban vannak. Az oltási koron aluli, egy hónapos Bács-Kiskun vármegyei csecsemőnél a pertussis klinikai diagnózisát az elvégzett laboratóriumi vizsgálat megerősítette.

A 9. héten három malária megbetegedésről érkezett jelentés, amelyből az egyik eset már szerepelt a 8. heti tájékoztatóban. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei 46 éves magyar férfi és az 55 éves, külföldi állampolgárságú, Budapesten élő férfi is a Bamako Rallyn járt a lappangási időben, valószínűleg ott akvirálták a fertőzést. Mindkét esetnél a parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta.

Az elmúlt hetekben több importált fertőzéses eset történt

A megelőző hetekben is többen fertőződtek meg külföldön: a 8. héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, oltás, védőoltás, betegség, beteg, megbetegedés, nemzeti népegészségügyi központ, népegészségügy,