Látványosan csökkent a covidosok száma: ezekben a városokban már kicsi a járványveszély

Pénzcentrum2024. március 7. 12:12

A 9. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja további csökkenést mutat, az értékek már elérték a tavaly nyárra jellemző minimum értéket - írja az NNGYK. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia egyik mintavételi helyen sem detektálható, 9 mérési helyszínen stagnáló, míg csökkenés Békéscsaba, Debrecen, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Veszprém esetében mérhető.

Az eredmények alapján a COVID-19 esetszámok további csökkenése várható - közölték.

A koncentráció szintje 7 városban alacsony, illetve Budapest északi részén és az agglomeráció egyes részein. A többi helyen még a mérsékelt tartományba esik, de emelkedett vagy magas szintű értéket sehol sem mértek.

A 8. héten még Győr, Kaposvár, Salgótarján, Szeged és Szekszárd a mérsékelt tartományba estek, de most már ezekben a városokban is alacsony szintet mértek.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal - közölte az NNGYK.

Azt is közölték: a 9. héten a szennyvizek Influenza A vírus örökítőanyag koncentrációja országos átlagban további csökkenést mutat. A héten 4 mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Címkék:
vizsgálat, egészség, szennyvíz, fertőzés, egészségügy, betegség, koronavírus, csökkenés, covid, örökítőanyag, variáns, nngyk,