Nagyon vigyázzon most, aki ide utazna: sokan megfertőződtek, vezető tünet a láz, fejfájás, hányás

Pénzcentrum2024. március 1. 16:16

A héten nem érkezett tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról jelentés a 2024. február 19. és 25. közötti időszakban - közölte pénteken az NNGYK. A védőoltással megelőzhető fertőző betegségek közül egy 27 éves fővárosi nőbetegnél morbilli megbetegedés gyanúját jelentették, amelyet a laboratóriumi diagnosztikus vizsgálatok nem igazoltak

A héten öt, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés került a nyilvántartásba. Egy fővárosban élő 28 éves nő és egy 28 éves férfi a betegség lappangási idejében Thaiföldön nyaralt, ott akvirálták a fertőzést. A fő tünetek a láz és hidegrázás voltak. Egy szintén fővárosi 36 éves férfibeteg és egy Pest vármegyében élő 41 éves nőbeteg ugyancsak a Thaiföldön történő tartózkodás során fertőződött. A tünetek láz, fejfájás, hányinger, hányás voltak. Az ötödik beteg egy 24 éves budapesti nő volt, aki a lappangási időben Mauritiuson járt. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok mind az öt esetben a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták a 8. héten.

A 7. héten szintén került egy, importált eredetű vírusos haemorrhagiás láz megbetegedés a nyilvántartásba. A Pest vármegyében élő, 63 éves magyar nőbeteg a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt, ott akvirálta a fertőzést. A tünetek láz, hányinger, fáradékonyság, izomfájdalom, csontfájdalom, ízületi fájdalom, fejfájás, szem mögötti fájdalom voltak. A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok  szintén a Dengue vírus kóroki szerepét igazolták.

Vigyázzon, aki ilyen egzotikus helyekre utazik, és ne csak olyankor adassuk be az oltásokat, ha kötelezőek! Tájékozódjunk külföldi út előtt, milyen vírusok terjednek a célországunkban!

A héten egy importált eredetű malária megbetegedés került a nyilvántartásba, a kórokozó a Plasmodium falciparum volt. A Pest vármegyében élő 34 éves kenyai származású nőbeteg Kenyában és Ugandában járt családlátogatáson a lappangási időben, és ott fertőződött.

Címkék:
egészség, járvány, egészségügy, pest, betegség, tünet, megbetegedés, tünetek, láz, nngyk,