Érik az újabb óriási cigibetiltás: egyre többen lobbiznak érte, már közel a megegyezés

Pénzcentrum2024. február 26. 17:43

Egy friss kutatás szerint a mentolos cigaretták betiltása jelentősen hozzájárulhat a dohányzásról való leszokáshoz, különösen az Egyesült Államokban, ahol ez a lépés már régóta prioritást élvez, de politikai okokból késlekedik. A tanulmány eredményei alapján a mentolos dohánytermékek tilalma csökkentené a dohányzás arányát és javítaná a közegészségügyi helyzetet - írta meg a CNN.

Magyarországon csaknem négy éve, 2020 óta tilos mentolos cigarettát árusítani. A szabályozás egyszerre lépett életbe az EU-ban történt teljes körű betiltásával a mentolos cigaretták esetében. A mentolos cigaretták mellett itthon betiltották az ízesített cigaretták és az utántöltő-folyadékkal működő elektromos cigaretták árusítását is.

Más a helyzet az Egyesült Államokban, ahol még nem járnak a betiltásnál, igaz, hogy a kérdés már jó ideje napirenden van a tengerentúlon is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) kiemelten kezeli a mentolos cigaretták betiltását, bár a Biden-kormányt gyakran kritizálják az ügyben mutatott késlekedésért. A Nicotine & Tobacco Research folyóiratban közzétett tanulmány szerint a mentolos cigaretták tilalmának pozitív hatásait több mint 170 amerikai településen, két államban, több országban és az Európai Unióban vizsgálták.

A kutatók 2022 novemberéig angol nyelvű tanulmányokat elemeztek, melyek alapján arra jutottak, hogy a mentolos dohánytermékek betiltása esetén a dohányosok mintegy negyede egy-két éven belül leszokik. A maradék dohányosok közül sokan átváltottak mentolmentes termékekre vagy más ízesített dohánytermékekre, de voltak, akik továbbra is mentolos cigarettát szívtak.

Az eredmények azt sugallják, hogy az országos szintű tilalmak a leghatékonyabbak. A kutatás cáfolja azt az iparági érvet, miszerint a tilalom növelné az illegális piacot és erőszakhoz vezethetne. Dr. Sarah Mills szerint nem tapasztalták az illegális termékek használatának növekedését. Mills hangsúlyozza, hogy ezek az eredmények arra ösztönzik az FDA-t, hogy lépjen előre a mentolos cigaretták értékesítésének betiltásával.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dohányzás továbbra is jelentős közegészségügyi problémát jelent az Egyesült Államokban. A CDC adatok szerint bár a dohányzók aránya történelmi mélypontra süllyedt, a mentolos cigaretta fogyasztása növekszik bizonyos demográfiai csoportokban. A gyerekek körében végzett tanulmányok rámutattak arra is, hogy a mentolízesítés vonzza őket és nagyobb valószínűséggel válnak rendszeres dohányossá. A mentol hozzáadása megkönnyíti a nikotin fogyasztást és nehezebbé teszi a leszokást.

Dr. Rafael Meza úgy véli, hogy ezek az eredmények kulcsfontosságú időpontban érkeztek és megerősítik azt az állítást, hogy egy ilyen tilalom jelentős közegészségügyi előnyökkel járna. Meza szerint mindenki, aki foglalkozik a dohányzás visszaszorításával, várja ezt a lépést.

Címkék:
eredmény, egészség, cigaretta, dohányzás, kutatás, eredmények, kutatók, leszokás,