Demencia: mi az az FTD, azaz frontotemporális demencia, amiben Bruce Willis is szenved?

Pénzcentrum2024. február 25. 16:32

Wendy Williamsnél és Bruce Willisnél azonos, a rendkívül agresszív frontotemporális demenciát diagnosztizálták. A betegség elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti, agyzsugorodást és afáziát okoz.

Hónapok óta tudni, hogy Bruce Willis frontotemporális demenciával (FTD) küzd, ami a demenciának egy olyan kategóriája, amely elsősorban az agy személyiség- és viselkedésközpontjának zsugorodásával jár. Most egy újabb sztárról, Wendy Williams televíziós személyiségről derült ki, hogy ugyanebben a betegségben szenved - írja a DailyMail.

Az FTD, ellentétben más demenciaformákkal, általában 40-60 év közötti felnőtteket érint, és nagyon nehéz diagnosztizálni, aminek oka, hogy ebben az életkorban az orvosok kevésbé gyanakszanak demenciára. A betegség előrehaladtával a betegek személyisége és hangulata drasztikusan megváltozik, azaz gyakran apátiába esnek, illetve nem mutatnak aggodalmat vagy lelkesedést mások iránt. 

Az Egyesült Államokban minden 20. demens beteg külzd FTD-vel, az Egyesült Királyságban ugyanez minden 30. betegre igaz. Az Alzheimer Szövetség szerint az FTD eseteinek körülbelül az egyharmadában mutatható ki öröklődés.

A betegség kapcsán fontos hangsúlyozni azt is, hogy a kór kialakulása után a betegek átlagosan további 7 évig élhetnek. Az FTD önmagában nem jelent halálos állapotot, ugyanakkor olyan problémákat idézhet elő, mint a nyelési nehézség vagy akár a tüdőgyulladás.

Címkék:
egészség, televízió, betegség, statisztika, betegek, demencia, sztárok,