Ebben a 2 magyar városban lehet most a legtöbb covidos: térképen a friss adatok

Pénzcentrum2024. február 22. 10:10

A 7. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat - közölte friss adatok alapján az NNGYK. A vizsgált városok közül csökkenés mérhető Budapest mindhárom szennyvíztisztítója esetében, valamint Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya esetében. Emelkedést Eger és Kaposvár esetén detektáltak, míg a további 10 vizsgált településen stagnálás mérhető - írták.

Győrben már harmadik hete alacsony koncentrációt mértek, amire 2023. augusztus vége óta nem volt példa. A 7. héten már a koncentráció szintje mindenhol a mérsékelt tartományba esik, akár csökkenő, akár növekvő trendet mutat. A 6. héten Szombathelyen, Debrecenben és a főváros központi szennyvíztelepén még emelkedett szintet mértek, azonban ez azóta mérséklődött.

Ahogy a térképen is látszik, emelkedést egyedül Egerben és Kaposváron látni, Debrecen, Kecskemét, Pécs, Szekszárd, Szolnok, Szombathely és Tatabánya területén csökken a koncentráció, a többi helyen stagnál:

A szennyvízadatok azt is megmutatják, melyik variáns jelenleg a domináns. Azt láthatjuk, hogy a szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal - írták.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt is közölték: a szennyvizek Influenza A örökítőanyag koncentrációja az elmúlt heti maximum után a 7. héten csökkenésnek indult. A vírus örökítőanyagának koncentrációja 12 vizsgált mintában haladta meg a kimutatási határt. Arról, hogy hogyan lehet a kórokozókat tünetek alapján megkülönböztetni, illetve hogy a JN1 covid variánsnak, valamint az XBB leszármazottaknak milyen eltérő tüneteik lehetnek, az alábbi cikkben írtunk részletesen:

Címkék:
vizsgálat, egészség, influenza, szennyvíz, egészségügy, koronavírus, covid, örökítőanyag, variáns, nngyk,