Ebben a magyar városban lehet most a legtöbb covidos: térképen a friss adatok

Pénzcentrum2024. február 15. 11:40

A 6. héten a szennyvizek SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve enyhe csökkenést mutat - közölte az NNGYK. A vizsgált városok közül emelkedés egyedül Tatabánya esetében jelentkezett, míg Eger, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szeged, Székesfehérvár és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs települések esetében csökkenés mérhető, 14 mintavételi helyen pedig stagnáló értékek jellemzők.

Győrben továbbra is alacsony a koncentráció szintje, mint a megelőző héten, amire már jó rég nem volt példa egyetlen városban sem. Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden pedig emelkedett szintről mérsékeltre csökkent a koncentráció szintje.

Ahogy az alábbi térképen is látszik, jelenleg emelkedett szinten csak Budapest központi szennyvíztelepén, Debrecenben és Szombathelyen stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. A többi helyen vagy mérsékelt szinten stagnál, vagy csökken, egyedül Tatabányán emelkedik. Illetve Győrben pedig alacsony szinten stagnál, ahogy már említettük:

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve a JN1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa) jelentős növekedése figyelhető meg 2023. 47. hetét követő mintákban, a variáns 2024. első hetében már dominánssá vált. Ezzel párhuzamosan a korábban legnagyobb arányban megfigyelt EG.5 (XBB.1.5-like+F465L) variáns arányának jelentős csökkenését figyelték meg. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal - írták.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az NNGYK azt is közölte, hogy 6. héten az Influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja további emelkedést mutat országos átlag tekintetében, bár az emelkedés az előző hetekhez képest csak kisebb mértékű. A héten 17 mintában haladta meg a vírus örökítőanyaga a kimutatási határt.

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, betegség, koronavírus, beteg, megbetegedés, covid, örökítőanyag,