Kígyózó sorokra készülhetünk a gyógyszertáraknál: 10-ből 3 magyarra kemény időszak vár

Pénzcentrum2024. február 14. 11:46

A pollenterhelés országos viszonylatban magas, melyet a napokban még az eső, illetve az éjszakai fagy átmenetileg kis mértékben lecsökkenthet - írja az NNGYK a Levegőhigiénés Laboratórium adatai alapján. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, illetve már a kőris pollenkoncentrációja is országosan a közepes-magas tartományban alakul, a mogyoróé jellemzően közepes. A nyár, a szil és a juhar virágpora jellemzően alacsony, helyenként közepes koncentrációban lehet jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony. A tavaszi fák pollenjére allergiások készüljenek fel az allergiás tünetek megjelenésére, illetve erősödésére és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól.

 

Rengeteg az allergiás

A pollenek már év eleje óta jelen vannak, azonban a tavaszi jó idő beköszöntével kezd egyre több allergén a levegőbe kerülni a fák, bokrok virágzása és a szárazabb napokon nő a koncentráció is. Így a szénanáthások tünetei áprilistól egyre erőteljesebben jelentkezhetnek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg a jó időt. A tünetek napos, száraz, tavaszias időben erősebbek lehetnek, mint amikor esősebb.

Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek a tünetektől. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már az is lehet, hogy mára minden második európai allergiás valamire, erről a közelmúltban nem készültek felmérések, csak becslések vannak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Van, aki éppen most lélegezhet fel

Egyes allergiáknak kifejezetten jót tesz, hogy múlik a tél. Az őszi-téli időszakban kevesebbet is lehetett szellőztetni, sokkal több időt kellett a lakásban tölteni, és a fűtésszezon is csak ront a beltéri allergián. Amint a radiátorok már nem fűtenek, többet lehet szellőztetni, több időt friss levegőn tölteni, az ő tüneteik enyhülhetnek.

Címkék:
egészség, allergia, egészségügy, tavasz, pollen, allergén, lakosság, pollenkoncentráció, tünet, pollenszezon, allergiaszezon, tünetek, pollennaptár, nngyk, pollenallergia,