Megdőlt a nagy multivitamin-tévhit: ezt jobb, ha tudod a méregdrága tablettákról

Pénzcentrum2024. február 12. 20:03

Egyre több multivitamint, étrendkiegészítőt szedünk világszerte, ezek azonban nem feltétlenül helyettesítik a változatos étrendet, az aktív életmódot, a jó értelemben vett egészségtudatosságot, sőt a különböző megfázás ellen alkalmazott készítmények is tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek túladagolása "nem nagyon nehéz".

Többek között a globális szinten növekvő gyógyszerfogyasztásról is beszélt Süle András, az Európai Kórházi Gyógyszerészek Szövetségének elnöke, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főgyógyszerésze az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint kifejtette, vannak olyan gyógyszerterületek, hatástani csoportok, amelyekben a felhasználás mértéke stagnál vagy kismértékben csökken, de a világszintű felhasználás mértéke egyre növekszik, különösen a vény nélkül kapható készítmények esetében.

Szerinte probléma, hogy rengeteg vitamint és étrend-kiegészítőt szedünk: ezeknél a szereknél, különösen a gyógyszerként forgalomba kerülőknél nincs felszívódási probléma, vagyis megállják a helyüket abban a tekintetben, amilyen állításokat a forgalmazó tesz velük kapcsolatban, ugyanakkor nem feltétlenül helyettesítik a változatos étrendet, az aktív életmódot, a jó értelemben vett egészségtudatosságot.

Figyelmeztetett arra is, hogy részben a különböző multivitamin-készítmények, de különböző megfázás ellen alkalmazott készítmények is tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amelyek túladagolása "nem nagyon nehéz".

Például a vitaminok közül a zsírban oldódó A-, D-, E- és K-vitaminokat szokták említeni, amelyeket túl lehet adagolni és a vesén keresztül nem ürülnek ki, azaz a szervezet nehezebben kompenzál egy esetleges túldozírozást. Egyéb vitaminokkal azért lényegesen biztonságosabb a helyzet, viszont a megfázás ellen használatos készítmények esetében például a paracetamol egy olyan hatóanyag, amelynek a túladagolása viszonylag könnyen megtörténhet, főleg, ha egyszerre próbál meg – eltérő néven – lázcsillapítót és például forró italt fogyasztani a beteg. Ez például egy májkárosodással is fenyegető állapotot idézhet elő

Címkék:
egészség, gyógyszer, vitamin, étrend kiegészítő, megfázás,