Undorító kórokozók fészkelnek a magyarok telefonjain: rémes, mik tenyésznek ott

Pénzcentrum2024. február 11. 14:28

Az emberek zömének szinte folyamatosan a keze ügyében van a telefonja, így teljesen törvényszerű, hogy akarva-akaratlan rengeteg szennyeződést viszünk fel a készülék felületére. Ennek ellenére sokan talán mégsem gondolnak rá, hogy rendszeresen tisztítsák a telefonjukat. Az alábbiakban bemutatott videóból kiderül, hogy ezzel nagy hibát követnek el.

„A fényben látható, hogy ráfér egy jó alapos törlés a telefonomra, de előtte mintát veszek róla, hogy milyen baktériumok és gombák vannak a kijelzőn” – így kezdődik a plantprotecting néven futó Instagram-profil egyik videója. Az alapvetően növényvédelemmel foglalkozó oldal posztjában ezután láthatjuk, hogy a valóban maszatos telefonról mintát vesznek, majd azt elhelyezik („szélezik”) egy táptalajon.

Ezután pedig jöhetett egy alapos törlés. Tényleg ügyeltem rá, hogy ne maradjanak rajta foltok, ujjlenyomatok, hogy mindent letöröljük róla

– folytatódik a videó.

A telefon letisztítását követően egy újabb mintavételnek lehetünk szem- és fültanúi, majd a továbbiakban azt láthatjuk, hogy mi minden nő ki a táptalajokon. Az eredmények magukért beszélnek:

A mintákat ismét táptalajra helyezem. Az első napon a tiszta telefonról nem nőtt fel semmi, míg a le nem tisztított kijelzőről vett mintából elkezdtek felnőni, elsősorban baktériumok. A harmadik napra a tiszta kijelzőn megjelent két gombatelep és egy baktériumkolónia, dehát óriási különbség van a tisztított és a nem tisztított felületek között…

Ugyanakkor az oldal egy másik videójából az is kiderül, hogy semmivel sem jobb a helyzet akkor, ha az otthoni kilincsekről van szó, sőt. Az alábbi videóban jól látható, hogy a koszos kilincsről vett mintákból is számos, különböző fajtájú gomba- és baktériumtelep nő ki. Történik ez annak ellenére, hogy a videót rögzítő Gyuris Rita elmondja, hogy utoljára a mintavétel előtt egy héttel tisztította a kilincsét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tehát mindössze egyetlen hét alatt számos gomba- és baktériumfaj képes megtelepedni a kilincseken.

Ehhez képest különösen aggasztónak hangzik, hogy a videóban említett reprezentatív kutatás szerint

például a bejárati ajtó kilincsét minden ötödik ember vagy soha, vagy legutoljára a beköltözésekor tisztította meg.

Lényeg a lényeg, aki látta ezt a videót, a jövőben aligha fog megfeledkezni a telefon és a kilincsek rendszeres tisztításáról.

Címkék:
telefon, baktérium, telefonás, tisztítószer, tisztítás, törlés,