Fellélegezhetnek a magyar szülők: egyre több intézmény vet véget az igazolásgyárnak

Pénzcentrum2024. február 7. 09:45

Iskolánként, intézményenként eltér, hány napot igazolhat a szülő, de abban is óriási különbségek vannak az egyes iskolák között, hogy online vagy papíron kell leadni a dokumentumot.

Egy 2012-es EMMI-rendelet szerint az oktatási intézmény házirendjében kell meghatározni, kinek kell igazolnia az óvodai, iskolai hiányzást. Van olyan intézmény, ahol tanévenként csak 4 napot, máshol pedig félévenként 15 napot is igazolhat a szülő, tavaly szeptemberben több intézményben is megemelték a szülők által igazolható napok számát.

Azonban van olyan általános iskola és gimnázium is, ahol az idei emelés után is csak tanévenként 4 napot igazolhat a szülő, így minden apró náthával, gyors lefolyású fertőzéssel fel kell keresni a gyerekorvost - írja az eduline.hu.

Fontos, hogy az orvosi munka orvosi munka legyen, és ne igazolásgyártás! Jó lenne, ha a rendszer a szülőket nagykorúként kezelné, és elhinné, hogy jót akarnak a gyereküknek. Az iskolák növelnék a szülői igazolásos napok számát. Emellett természetesen szükség van a kontrollra is, ami megvédi a gyereket az esetleges téves diagnózistól, de az igazolások túlszabályozása senkinek nem teszi könnyebbé az életét

 - mondta el a lapnak Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
orvos, orvosi ellátás, munka, igazolás, szülő, magyar, szülők, intézmény,