Brutális baleset a Tátrában: pillanatokon múlt egy magyar síelő élete

Pénzcentrum2024. január 29. 08:33

Magyar síelő szenvedett súlyos balesetet Szlovákia legnagyobb síterepén, miután egy másik sízővel ütközött, akinek a léce olyan mély sebet vágott a lábán, hogy akár el is vérezhetett volna. Az életét egy lengyel orvos mentette meg.

Súlyos sportbaleset történt az Alacsony-Tátra egyik sípályáján - derült ki a Noviny.sk híréből. Eszerint Szlovákia legnagyobb síterepén, a Jasná közelében lévő egyik sípályához riasztották a hegyimentőket, mert két síelő összeütközött, akik közül az egyik egy 23 éves magyar volt.

„Érkezéskor a földön fekve találtuk a beteget. Egy szemtanú is volt vele, aki történetesen egy orvos volt – egy lengyel sebész, ő egy rögtönzött érszorítóval kötötte el a sérült lábát” – mondta Peter Húska hegyimentő.

A cikk szerint a magyar síelő lábát valószínűleg a másik síző síléce végta el, olyan mélyen, hogy akár el is vérezhetett volna. A mentők gyanúja szerint a láb egyik artériáját vágta át a síléc éle, így a lengyel orvos, aki szemtanúja volt a balesetnek, gyakorlatilag megmentette a magyar síelő életét.

„Szorítókötést, nyomókötést raktunk a lábára, bepakoltuk a szánkóba, és mentünk Priehybába, ahonnan helikopter vitte tovább” – magyarázta Peter Húska. A magyar síelőt egyébként stabil állapotban szállították a liptószentmiklósi kórházba.

Címkék:
egészség, orvos, mentők, síelés, szlovákia, magyar, síbaleset,