Megszűnik az ügyelet rengeteg Pest megyei településen: lesz, akinek 40 kilométert kell utazni, ha orvos kell

Pénzcentrum2024. január 28. 08:50

Február elsejével megszűnik Pomázon az orvosi ügyelet, a helyieknek Pilisvörösvárra vagy Szentendrére kell majd menni - a gyermekorvosi ügyelet a 40 kilométerre lévő Vácon lesz. Budaörs és Törökbálint a saját pénzén finanszírozná a helyi ügyeletet, hogy a helyieknek ne kelljen Budakeszire vagy Érdre menni, ha baj van.

Budaörs városa a saját pénzén, a szomszédos Törökbálinttal közösen üzemeltetné tovább a háziorvosi ügyeletét miután február elsején megszűnne az elátás. Budakeszire vagy Érdre kellene majd átutazniuk a lakosoknak sürgősségi orvosi ellátásért - hangzott el az RTL Híradóban. Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester szerint nonszensz, hogy egy 30 ezres településen nem lehet majd helyben ügyeleti ellátást kapni - bár a jogszabályi keretek még nem tisztázottak, de elkötelezettek a folytatás mellett, írta a Facebookon.

Pomázon február 1-jén 36 év után szűnik meg az orvosi ügyelet, a település környékéről 42 ezren tartoztak ehhez. Azt követően az érintetteknek Pilisvörösvárra vagy Szentendrére kell majd menni, a gyerekorvosi ügyelet pedig még ennél is messzebb, a 40 kilométerre lévő Vácra kerül át.

Az ügyben Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője arról beszélt: az új rendszert gondos tervezéssel alakították ki, de a tapasztalatok után lehetnek módosítások.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, orvos, orvosi ellátás, pest, átalakítás, ügyelet, megszűnik, pest megye, sürgősségi, február, fejér megye,