Te is könnyezel a hideg időben? Sokan nem is sejtik, mi áll a háttérben

Pénzcentrum2024. január 19. 18:02

A téli szem könnyezés a száraz levegő miatt normálisnak tekinthető. A gyógymódok közé tartozik például a sokak által ismert műkönny, a meleg borogatás, sőt még a napszemüveg is- derül ki a DailyMail cikkéből. 

A téli szezon számos kellemetlenséget hozhat magával, a megszokott száraz bőrtől és a piros kezektől kezdve a több rétegben való öltözködésig. Azonban egy kevésbé tárgyalt, de ugyanolyan gyakori probléma a szemek könnyezése, amikor a hidegbe lépünk. Megnyugtatásul ez a jelenség teljesen normális, de számos egyszerű gyógymóddal enyhíthető.

A hideg levegő a légkör páratartalmának hiánya miatt hírhedt szárító hatásáról, így a szövetek kiszáradásához vezet, és repedezett, hámló bőrt eredményez. Hasonlóképpen a hideg ugyanígy hat a szemünkre is. Dr. Michael Brusco szemész, a virginiai Brusco Vision szemészorvosa elmagyarázta, hogy a szem könnyezése hidegben paradox módon a szárazságnak köszönhető.

Ellentmondásosnak hangzik, de a szemünk azért könnyezik annyira, amikor kint hideg van, mert a szemünk kiszárad.

- magyarázta az orvos. Ezt az állapotot orvosilag "száraz szem szindrómának" nevezik, amely a Nemzeti Szemészeti Intézet adatai szerint évente több száz millió embert érint.

A könnyek védőrétegként is szolgálnak a szaruhártya felett, megvédve azt a szennyeződésektől, például a portól. A száraz levegő azonban elpárologtathatja ezt a hidratáló könnyfilmet, ami kiváltja az úgynevezett könnyreflexet, tehát elkezd a szem sok könnyet előállítani, hogy ezzel fellépjen a szárazság ellen. 

Dr. Brusco megjegyzi, hogy különösen hideg és szeles időben ez a reflex túlzott könnyezéshez vezethet. Ráadásul a téli bőr megnyugtatására a szem körül alkalmazott krémek és hidratáló krémek akaratlanul is hozzájárulhatnak a könnyezéshez, ha irritálják vagy gyulladásba hozzák a környező érzékeny bőrt.

Vannak, akik hajlamosabbak a szemszárazság szindrómára, míg mások kevésbé. Azoknál, akik számítógépen dolgoznak, a szem megerőltetése miatt romolhat a könnyfilm minősége. Dr. Brusco megjegyzi, hogy az ilyen esetben az is normális, hogy gyorsabban jelentkezik a könnyezés, ha hideg levegőnek vannak kitéve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az orvosok arra is kitértek, hogy a smink és más anyagok is elzárhatják a szemhéjmirigyeket, ami tovább rontja a könnyfilm épségét.

De felhívták arra is a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy ezek a problémák általában ártalmatlanok, az elhúzódó tünetek szakmai figyelmet indokolnak.

Dr. Ronald L Benner, az Amerikai Optometriai Szövetség elnöke azt tanácsolja, hogy a tünetek fennállása esetén keressünk fel egy szemorvost, mivel az előrehaladott szemszárazság károsíthatja a szemfelületet és befolyásolhatja a látást.

Az ilyen hatások leküzdésére Dr. Yunna Rapoport, a Manhattan Eye munkatársa azt ajánlja, hogy használjunk tartósítószermentes műkönnyeket a rehidratáláshoz, és a száraz szem tüneteinek enyhítésére meleg borogatás alkalmazása csukott szemhéjakon is segíthet.

Az olyan védőintézkedések, mint a napszemüveg viselése a szabadban, szintén védelmet nyújthatnak a zord környezeti elemekkel szemben, míg a hidratáció fenntartása jelentősen hozzájárul a gyulladás kordában tartásához, a szem nedvességének biztosításához a téli kihívást jelentő körülmények között is.

Címkék:
egészség, fagy, szemüveg, hideg, meleg, levegő, napszemüveg, szem, szembetegség,