Közel az összeomlás a magyar egészségügyben? A MOK szerint durván zuhan az ellátás színvonala

hvg.hu2024. január 9. 08:27

Fokozatosan vonul ki az állam az egészségügy területéről – mondta Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara elnöke a hvg360-nak. A kormányzati lépésekből az rajzolódik ki, hogy az ellátásban a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz. Az ellátás színvonala sokat romlott az elmúlt 5-10 évben, és miközben próbálják ezért a dolgozókra tolni a felelősséget, a valódi ok a pénzhiány - írják.

Álmos Péter szerint az egészségügyben nincs olyan klasszikus csőd, mint amilyen egy gyárnál, hogy leáll a termelés és bezárnak. Itt a színvonal folyamatos esése mutatja a romlást a szakértő szerint. "A rossz munkakörülmények romboló hatással vannak a kollégákra, sokan morális stresszként élik meg, hogy milyen ellátást tudnak nyújtani a betegeknek. Az is bizonytalanságot okoz, hogy nem tudják, fél év múlva működik-e még az osztály, ahol dolgoznak" - mondta el a szakértő.

"Sok helyen nem teljesülnek a minimumfeltételek, amelyek előírják, hány orvosnak, szakdolgozónak kell lennie egy adott osztályon, és milyen infrastruktúrára van szükség. A betegutak feltöredeztek az elmúlt években, akadoznak a kivizsgálási folyamatok. Ezek befolyásolják az ellátás minőségét" - mondta Álmos Péter.

Az állam lakosonként az uniós átlag felét, 1200-1300 eurót fordítja egészségügyre az OECD statisztika szerint. Ez a fő oka annak, hogy egyre nőnek a várólisták és a kórházi adósság. Ha az állam ennyit akar az egészségügyi ellátásra költeni, akkor a lakosságnak alacsonyabb színvonalú ellátással kell beérnie, mert nincs az a reform, amivel olyan szolgáltatást kapna a lakosság, mint ahol 3000 eurót szánnak rá

- mondta a szakértő.

Címkék:
egészség, orvosi ellátás, csőd, egészségügy, szakértő, betegellátás, orvosi kamara, magánegészségügy, mok, magyar orvosi kamara,