Így lehet soron kívül bejutni a szemészetre Magyarországon: ez már csak a bennfenteseknek jár?

Pénzcentrum2024. január 9. 09:45

Egy 9 hónapos kisfiú júliusig még időpontot sem kapott volna a gyermekszemészetre, viszont az esetet akutnak nyilvánították, és bekerültek egy úgynevezett "piros füzetbe" - írta a szülőknek a Semmelweis Egyetem intézménye. Azt mondták a családnak, hogy ha erre hivatkoznak az orvosnál, még aznap megvizsgálják a gyereket.

Júliusig nem kapott volna még időpontot sem a Semmelweis Egyetem gyermekszemészetére egy 9 hónapos kisfiú, akit kancsalsága miatt szerettek volna orvoshoz vinni a szülei - végül az esetét akutnak nyilvánították és soron kívül fogadják. Az RTL Híradónak a szülők elküldték a levelezést is, amit az egyetemmel folytattak, ebben azt írták, mivel a "panasz viszonylag akut" ezért beírták őket az úgynevezett "piros füzetbe", ha megérkeznek a klinikára, hivatkozzanak erre az orvosoknak, és akkor még aznap meglehet a vizsgálat.

A csatorna kérdésére az egyetem közölte, mindenkit ellátnak, de mivel bizonyos betegségek esetén országos hatáskörrel rendelkeznek, előfordulhat, hogy „egyes vizsgálatokra hosszabb előjegyzési idővel kell számolni. Hozzátették, hogy a „súlyosabb eseteket” előre veszik, de arra nem válaszoltak, hogyan lehet bekerülni az úgynevezett piros füzetbe.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke arról beszélt, jelentős különbségek vannak az országban a gyermekszakrendelések várólistái között. Csongrád megyében például a gyermekkardiológusok túlterheltek a szakemberhiány miatt, de országosan a gyermekortopédusoknak is nehezen fér bele az idejébe az újszülöttkori csípőszűrés.

Címkék:
vizsgálat, egyetem, orvosi ellátás, gyermek, betegség, várólista, szem, semmelweis, kórházi várólisták,