Új, veszélyes COVID-szövődmény terjed Magyarországon is: egyre többen esnek tőle ágynak

Pénzcentrum2024. január 2. 20:28

Már nem az íz- és szaglásvesztés a leggyakoribb koronavírus tünet, azonban tízből egy ember számol be szorongásról.

Egyre nagyobb tempóban terjed a koronavírus új, JN.1 variánsa: egy hónap alatt a globális fertőzések mintegy negyedéért volt felelős ez a változat, miközben ez a szám novemberben még csak a globális fertőzések csupán 3 százaléka volt.

Ahogy legtöbbször, úgy ez a variáns is tartogat meglepetéseket, amik közül sok új a listán. A HVG a brit egészségügyi hatóság 2023 decemberi jelentése alapján összeszedte, hogy a leggyakoribb tünet jelenleg az orrfolyás (31,1%), amit a köhögés (22,9%) és a fejfájás (20,1%) követ. Ezzel a gyengeség vagy fejfájás (19,6%) a negyedik, az izomfájdalom (15,8%) az ötödik, még a torokfájás (13,2%) lett a hatodik.

A listára még felkerültek az alvási problémák (10,8%), illetve az aggodalom vagy szorongás (10,5%) is. Azaz a leggyakoribb tünetek között nincs már ott a szaglás és ízérzékelés elvesztése, azonban egyre többen számolnak be szorongásos tünetekkel.

A tapasztalatok pedig azt mondják, hogy a JN.1 gyorsabban terjed, könnyebben fertőz, mint a korábbi variánsok, de ehhez a megállapításhoz az is hozzátartozik, hogy a karácsonyi időszakban a legtöbben többet mozdultunk ki, mint korábban.

Címkék:
egészség, koronavírus, globális, mellékhatás, tünet, koronavírus-járvány, koronavírus-világjárvány, koronavírusjárvány, koronavírus járvány, fejfájás,