Sokkoló, ami kiderült a kedvelt hazai gyógyszerekről: szedésük kizárja a gyógyulás és egészség lehetőséget?

Pénzcentrum2023. december 31. 12:30

A 70 év felett a betegek negyede már több mint 13 féle gyógyszert szed egyidejűleg, ami eleve kizárja a gyógyulás és egészség lehetőséget - hangzott el egy egészségügyi konferencián. A magyarok évente százmilliárdos nagyságrendű összegeket dobnak ki az ablakon azzal, hogy nem megfelelő adagban és időben szedik be a gyógyszereiket.

Évente 100 milliárdos nagyságú összegeket dobunk ki az ablakon csak azzal, mert nem megfelelő adagban és időben szedik be az emberek a gyógyszereiket - mondta Mikola Bálint gyógyszerész, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke egy konferencián a Népszava szerint. A szakember kifejtette, a 70 év felett a betegek negyede már több mint 13 féle gyógyszert szed egyidejűleg, ami eleve kizárja a gyógyulás és egészség lehetőséget.

Az észszerűtlen gyógyszerhasználat miatt tavaly több mint 300 tonna fel nem használt gyógyszert vittek vissza a patikákba, és szállították onnan a megsemmisítőkbe - húzta alá. Ha ezekre az anomáliákra sikerülne szakmai megoldást találni, a hazai egészségügyi kiadások csaknem 10 százalékát lehetne az ellátórendszerben hatékonyabban elkölteni - tette hozzá. Arról is beszélt, Magyarországon jelenleg 1500 településen nincs gyógyszertár, ez egyben azt is jelenti, hogy 700 ezer embernek problémát jelent a gyógyszerei kiváltása. 

Címlapkép: Máthé Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, gyógyszer, patika, egészségügy, gyógyszertár, gyógyszerész, gyógyulás, idősek, gyógyszertárak,