Súlyos kijelentést tett Zacher Gábor: Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van

Telex2023. december 29. 16:52

Az ország egyik legismertebb orvosa óriási hiánynak érzi, hogy nem szólnak reklámok, óriásplakátok a szűrővizsgálatok fontosságáról. Magyarországon évente körülbelül 500 nő hal meg méhnyakrákban, Zacher Gábor szerint egy észak-európai országban lakosságarányosan ennek csupán a 10 százaléka - írja a Telex. A szűrővizsgálatok fontossága mellett a toxikológus felhívja a figyelmet a cukorbetegségre, elhízásra, mentális egészség megőrzésére is.

Zacher szerint a nőknél fontosak a rendszeres méhnyakrák- és emlőrákszűrések, férfiaknál pedig a vastagbélrák-, illetve a prosztatarákszűrés, akkor is, ha nincsenek tüneteik. „Ezek a betegségek, ha kellő időben kiszűrik őket, akkor abszolút gyógyíthatóak" - mondta a szakértő.

Magyarországon legalább egymillió cukorbeteg van, és a lakosság nem kis százaléka elhízott kategóriába tartozik, és pontosan látjuk, hogy az elhízás és egy csomó betegség – például a Covidnál is nagyon komoly rizikófaktor volt az elhízás – milyen kapcsolatban áll egymással. És ezen lehetne változtatni

- hangzik el az adásban.

Zacher arról is beszélt, hogy a mentális egészségre is nagyobb figyelmet kellene fordítani Magyarországon. „Gondolj bele, minden hetedik középiskolás valamilyen közepesen súlyos mentális problémával küzd. Magyarországon körülbelül egy osztálynyi középiskolás lesz évente öngyilkos, ami nem csak a cyberbullyingról szól.”

Címkék:
elhízás, egészség, cukorbeteg, egészségügy, magyarország, lakosság, zacher, zacher gábor, mentális,