Ebben a 10 magyar városban van most rengeteg covidos: egy helyen brutálisan sok a beteg

Pénzcentrum2023. december 21. 17:10

Megállt a szennyvízben mért koronavírus koncentráció emelkedése az 50. héten - közölte csütörtökön friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Ugyanakkor a légúti fertőzéseket figyelő szolgálat friss jeletése alapján, meredeken emelkedik a betegek száma Magyarországon. Több városban, ahol a 49. héten még magas volt a koncentráció, most csökkenés mutatkozik.

Az elmúlt hetekben tapasztalt emelkedés után országos átlagban stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja - írta az NNGYK. Tendenciát tekintve a helyszínek kétharmadát stagnálás jellemzi, emelkedő tendenciát egyedül Zalaegerszegen mértek, míg csökkenést a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Miskolcon, Szekszárdon, Tatabányán és Veszprémben tapasztalni. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 10 vizsgálati helyszínen a magas, míg 12 helyen az emelkedett kategóriába esik.

Amíg a megelőző 49. heti adatok szerint 15 mintavételi helyen esett magas tartományba a covid örökítőanyag koncentráció, ez a szám 10-re csökkent a múlt hétre. Az NNGYK skálája szerint a magas szint a lehető legmagasabb besorolás! Ahol még mindig magas a koncentráció, így vélhetően a betegszám is: Békéscsaba, Székesfehérvár, Budapest déli és északi része, Nyíregyháza, Debrecen, Pécs, Salgótarján, Zalaegerszeg és a fővárosi agglomeráció. A többi vizsgálati helyen emelkedett szinten van a koncentráció.

Az 50. héten egyedül Zalaegerszegen mutat emelkedő tendenciát a koncentráció, ami ráadásul már így is a magas tartományba esik, így itt rengeteg beteg lehet.

A legtöbb mintavételi helyen stagnál a koncentráció, hol magas, hol emelkedett szinten. Csökkenő tendencia látszik Szekszárdon, Miskolcon, a fővárosi központi telepen, Tatabányán, Egerben és Veszprémben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meredeken emelkedik a betegek száma

A légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az esetszámok meredeken nőnek: a 49. héten 31 100 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 262 600 fő akut légúti fertőzés tüneteivel, az 50. héten már 40 200 influenzás és 295 600 akut légúti fertőzésés beteg volt.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 50. héten 339 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A megelőző héten még 252 főt vettek fel kórházba súlyos fertőzzéssel, és 27 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban, vagyis a kórházakon is nő a nyomás. A kórházi ápolást igénylő 339 SARI beteg 21,8%-a (74 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 50,2%-a (204 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 2 főnél influenza A, 7 főnél RSV, 247 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében.

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, egészségügy, koronavírus, beteg, betegek, megbetegedés, fertőzött, fertőzöttek, covid-19, covid 19, covid, örökítőanyag, nngyk,