Ez lehet a kormány terve a vidéki magyar kórházakkal: nem véletlen rúgták ki az igazgatókat

Telex2023. december 15. 08:45

Két ok állhat a kórházigazgatók tömeges menesztése mögött dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara (MOK) volt elnökeke szerint: az intézmények adósságának növekedése vagy egy szerkezeti átalakítás előkészítése. Jenei Zoltánnak, az állami kórházakat felügyelő Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) vezetőjének november végi elküldése is összefüggésben lehet a kórházigazgatók menesztésével a Telex szerint, a héten pedig a Belügyminisztérium (BM) és az Okfő 24 vezetőt menesztett a magyar kórházak éléről. Kincses Gyula szerint nem elegáns az országos kórházi főigazgatóval elvitetni a balhét, mert az adósság oka nem a rossz működés vagy pazarló gazdálkodás, írja a Telex. Ekkora és ilyen széttagolt ellátórendszert ennyi pénzből nem lehet működtetni a szakértő szerint.

„Biztos van a rendszerben pazarlás, felesleges kiadás, de ezek elenyésző összegek egy kórház összfenntartásához képest, így az adósságot alapvetően nem ezek okozták” – világított rá Kincses. Szerinte ha a hiánnyal van a baj, azt vezetőcserével nem lehet megoldani, ahhoz mélyebb változásokra és több pénzre van szükség, írja a lap.

A kormány célja lehet az is ezzel a lépéssel, hogy kisebb kórházakat összevonjon, járóbeteg-központtá alakítson, ezzel optimalizálja a betegellátást. Kincses Gyula szerint ehhez viszont nem idős, a kórházukhoz ragaszkodó, annak érdekeit védő vezetőkre van szükség, hanem fiatal, az ágazati vezetéshez lojális emberekre. Lehetséges, hogy a BM olyan vezetést szeretne, ami nem kötődik az eddigi rendszerhez, és együttműködőbb a szerkezeti reformokban, írják.

Címkék:
egészség, kormány, kórház, orvos, adósság, egészségügy, átalakítás, belügyminisztérium, mok,