Kiderült: már hónapok óta Magyarországon lehet a legújabb koronavírus-variáns

Telex2023. december 14. 16:44

Már szeptember közepén azonosította Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a koronavírus XBB.1.5 névre hallgató variánsát.

Már szeptember közepén azonosította Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a koronavírus XBB.1.5 névre hallgató variánsát – írja a Telex egy november végi közbeszerzési dokumentumra hivatkozva. A dokumentumban Müller Cecília országos tisztifőorvos árult el részleteket a hazai vakcinakészletekkel kapcsolatban.

A dokumentum egyébként abból a célból készült, hogy Müller Cecília igazolja a Közbeszerzési Hatóság elnökének, hogy miért szükséges sürgősséggel beszerezni közel 100 ezer Moderna-vakcinát, melyeket a gyártó már épp az XBB.1.5-höz adaptált.

A portál felidézi, hogy az XBB.1.5 az utóbbi hónapok legjelentősebb variánsának számít, az utóbbi hónapokban ez okozta a legtöbb új fertőzést. Szinte biztosra vehető volt, hogy az új variáns Magyarországon is megjelenik majd, ám erről a koronavírus monitorozását végző járványügyi hatóság mégsem közölt eddig információkat.

Címkék:
vakcina, koronavírus, tisztifőorvos, müller cecília, covid 19, covid, moderna, cecilia müller, variáns,