Fiatal lányokat támad leginkább a gyilkos kór: még mindig óriási gondokat okoz

Pénzcentrum2023. december 1. 22:02

December 1 az AIDS elleni küzdelem világnapja. Az UNICEF közzétette a legfrissebb adatokat a HIV-vel és AIDS-szel élő gyermekekről szóló globális helyzetjelentésében- írja az Egészségkalauz. Még mindig a 10-19 éves korú fiatal lányoknál a legmagsabb a betegség aránya. 

A szűrés és a gyógyszeres kezelés a gyermekek és serdülők számára a legnehezebben elérhető. 2022-ben közel 98 000 10-19 éves kor közötti serdülő lány fertőződött meg HIV vírussal. Mindez heti 1900 új fertőzést jelent – derül ki az UNICEF legfrissebb, az AIDS világnapját megelőzően közzétett, HIV-vel és AIDS-szel élő gyermekekről szóló globális helyzetjelentéséből.

A 10-19 év közötti lányok körében a fertőzések száma 2010 óta csaknem a felére csökkent – 190 ezerről 98 ezerre –, de a lányok még mindig több mint kétszer akkora valószínűséggel fertőződtek meg HIV vírussal a tavalyi évben, mint a fiúk. Világszerte 270 000 új HIV-fertőzés történt 2022-ben a 19 év alatti gyermekek és serdülők körében, így a HIV-vel élő fiatalok száma 2,6 millióra emelkedett.

Elfogadhatatlan, hogy továbbra is a serdülő lányok - akiknek a jövőjüket kellene tervezniük - viselik a HIV-fertőzés legsúlyosabb terhét

– mondta Anurita Bains, az UNICEF HIV/AIDS témában felelős regionális szakmai tanácsadója. Majd hozzátette, hogy ennek számos oka van, egyfelől a még mindig igen jellemző nemek között egyenlőtlenség megléte, illetve a hiányos tudás a védekezésről. Valamint jellemzően azok a csoportok, akiket a legnagyobb arányban érint a betegség távol élnek az egészségügyi központoktól, ami megnehezíti a szükséges szűrővizsgálatok elvégzését és a megfelelő egészségügyi ellátást. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Területi szinten a legtöbb fertőzött a szubszaharai Afrikában található, ott a 10-24 éves fiatal nők körében tartósan több mint háromszor magasabb, mint férfitársaik között. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy továbbra is Kelet- és Dél-Afrika viseli a HIV-fertőzés túlnyomó terhét, 2022-ben a 19 év alatti korosztályban 137 000 új fertőzést regisztráltak.

Címkék:
egészség, gyerekek, fiatal, gyógyszerek, afrika, nők, védekezés, szűrővizsgálat, hiv, aids, unicef, szexuális segédeszközök,