Hivatalos! Kitört az influenzajárvány: ebben a megyében van most a legnagyobb gond

Pénzcentrum2023. november 30. 10:14

2023. november 20. és 26. között az országban 23 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 226 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte friss heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslést. A 47. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,1%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az akut légúti fertőzéses betegek korcsoportok szerinti megoszlásában még nagyobb arányt képviselnek a fiatalok: a betegek 49,8%-a 0-14 éves gyermek, 23,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 47. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Szabolcs- Szatmár-Bereg vármegyei óvodában a 161 fő exponáltból 72 fő (70 fő gyermek, 2 fő dolgozó) lázzal, torokfájással, köhögéssel járó megbetegedését jelentették. Az etiológia tisztázására vett légúti minták feldolgozása folyamatban van - közölte az NNGYK.

Influenzás, koronavírusos betegek száma

Az NNGYK által közölt grafikon szerint az influenzaszerű megbetegedések morbiditása túllépte a járványküszöböt a 47. héten (az ábrán zöld vonal jelzi). Idén hamarabb kezdett a betegszám meredeken emelkedni, mint tavaly ebben az időszakban, így karácsonyig 2023-ban több megbetegedésre is lehet számítani.

Az összes akut légúti fertőzést tekintve pedig az látható a számokból, hogy egészen eddig a görbe a tavalyi morbiditás alatt maradt, a 47. héten azonban a betegszámok meghaladták a tavalyi évi adatokat. Az emelkedés meredek, ezért akárcsak az influenza esetében, a fetőzöttek számának nagyobb ütemű növekedésére lehet számítani a következő hetekben (ha több a beteg, több egészséges embert tudnak megfertőzni, akik ugyancsak többnek adják tovább):

Hogyha megnézzük a megyénkénti előfordulást, akkor azt láthatjuk, hogy 100 ezer lakosra vetítve a legtöbb influenzás Tolnában, Győr-Moson-Sopronban, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Veszprémben és Vasban van. Az előfordulásban a legnagyobb növekedést Tolna, Komárom-Esztergom vármegye és Szabolcs-Szatmár-Bereg mutatnak egy hét alatt. Az esetek előfordulása csökkent Somogyban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Bács-Kiskunban is:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

Akut légúti megbetegedések a leggyakrabban Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Komárom-Esztergomban fordultak elő a 47. héten. A legnagyobb mértékben Vas, Békés és Tolna megyében nőtt az előfordulások száma, legkevésbé a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye volt érintett.

Rengetegen kerülnek kórházba

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 47. héten 223 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 20 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 223 SARI beteg 17,5%-a (39 fő) 2 éves vagy annál fiatalabb, 62,3%-a (139 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházi ápolást igénylő betegek közül 149 főnél a SARS-CoV-2 vírus állt a megbetegedések hátterében. A COVID-19 fertőzöttek 77,2%-a (115 fő) 60 éves vagy annál idősebb volt.

A 47. naptári héten összesen 302 betegtől érkezett légúti minta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ   (NNGYK)   Nemzeti   Influenza   Referencia   Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 252 minta közül egy betegnél influenza A(H1pdm09), két betegnél influenza A(H3), 73 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. Az influenza pozitivitási arány 1,2%, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 29,0% volt. A sentinel kórházak által beküldött 20 minta közül egy betegnél RSV, tíz betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak. A hagyományos diagnosztikus célú vizsgálat keretében érkezett 30 légúti minta közül tizennégy volt SARS-CoV-2 vírus pozitív.

A 2023. év 40. és 47. hete között összesen 1 459 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNGYK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ahol 3 főnél influenza A, egy főnél RSV, 381 főnél COVID-19 fertőzést igazoltak (26,1%). Tizennyolc megbetegedés hátterében rhinovírus állt, két megbetegedést parainfluenza, egyet adenovírus, kettőt human metapneumovírus okozott.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, fertőzés, egészségügy, betegség, koronavírus, beteg, influenzajárvány, betegek, megbetegedés, covid-19, koronavírus járvány, nngyk,