Ezért lehet olyan sok autista, ADHD-s gyerek most az iskolákban: rohamosan nő a számuk

Pénzcentrum2023. november 21. 08:32

Az elmúlt évtizedben drasztikusan megemelkedett az autizmus spektrumzavarral küzdő gyerekek, diákok száma - írja az Eduline a KSH legfrissebb adatai alapján. A 2002/2003-as tanévben még csak 630 gyerek volt a magyar oktatási rendszerben, aki autizmus spektrumzavarral küzdött. A 2018/2019-es tanévben már 5797 autista diák volt az iskolákban, óvodákban. A tavalyi tanévben pedig a számuk megközelítette a tízezret - írják.

A számok mögött az is állhat, hogy a kilencvenes években vagy egyáltalán nem diagnosztizálták az autistákat, vagy értelmi fogyatékosok más csoportjába sorolták őket. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is megugrott az autizmus spektrumzavarral küzdők száma - írja a lap.

Egy nemrég publikált kutatás szerint a bioszfenol-A-nak (BPA), a műanyaggyártásban használt gyakori adalékanyagnak is köze lehet hozzá. A vizsgálatokból kiderült, hogy az autizmus spektrumzavarral diagnosztizált és az ADHD-s gyerekek szervezete nem tudta annyira hatékonyan üríteni a BPA-t és a dietil-hexil-ftalátot (egy másik adalékanyag), mint az egészségeseké. Bár még további vizsgálatokra van szükség, de az említett tanulmány szerint is autizmus és az ADHD kialakulásáért genetikai és környezeti tényezők egyszerre felelősek - írták.

Címkék:
egészség, gyerekek, gyerek, iskola, oktatás, diák, nevelés, hiperaktivitás, autizmus,