Brutális ára van a gyógyszerhiánynak a magyar patikákban: ezek a betegek járhatnak csak igazán jól

Pénzcentrum2023. november 15. 17:46

A szabadáras termékek esetében gyógyszertáranként jelentős különbséget tapasztalni. Az a vevő jár jól, aki felkerül a patikusok várólistájára, és időben értesítik- írja a SONLINE. 

"A külföldön készült gyógyszerek árát megszabja az euró-forint árfolyam, a magas gyártási költség, de a patikusok próbálják az árakat alacsonyan tartani, amennyire csak tudják" – mondta Kaleta Veronika, a kaposvári Észak-Nyugati Patika vezetője. 

Leginkább azok a gyógyszerek elérhetők, amelyeken nincs állami támogatás. Az olcsóbb, támogatott szerekkel viszont az a gond, hogy csak néha kapunk belőle és keveset

– mondta Forróné Szegvári Noémi gyógyszerész. Valamint hozzátette, hogy "ha valakinek nem jut, akkor azzal tudunk segíteni, hogy felírjuk a nevét és a telefonszámát és felhívjuk őket, ha kapunk a keresett termékből.

Ha a beteg kéri, olcsóbb készítményt ajánlunk, de olyan is van, aki ragaszkodik a drágábbhoz, ha az már bevált, illetve sok recept nélküli szerhez, mert a tévéreklámokban azt látták

– mondták a gyógyszerészek, majd kifejtették, hogy "a betegek már könnyebben elfogadják a helyettesítőt, ha olcsóbb, illetve akkor is elfogadóbbak, rugalmasabbak, ha egy termék éppen nem beszerezhető."  A szabadáras recept nélküli termékeknél volt igazán hirtelen mértékű az áremelkedés, ott gyógyszertáranként hatalmas különbséget tapasztalni, és ez a vásárlók is észreveszik. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabadáras termékek ára együtt mozog az inflációval, és erre rárakódik még az is, hogy tavasztól a gyártók adója 24 százalékról 40-re emelkedett

– mondta Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi szervezetének elnöke, valamint hozzátette, hogy "csak azoknak a termékeknek az árát tudják emelni, amin lehet változtatni. Legyünk őszinték, az a cég, amelyik ugyanannyi árréssel dolgozik, mint tavaly, annak vesztesége van, de a befektetők elvárják a profitot a gyógyszeriparban is."

Szabó Péter Balázs, a kamara somogyi elnöke elmondta, hogy átmeneti hiányok láthatóak a piacon, példának pedig az inzulin termékeket hozta fel. "Ha a beszerzésben vagy a gyártásban keletkezik csúszás, akkor nehezebb kiszolgálni a piacot. A gyógyszertárak minimum kétheti készlettel dolgoznak, a nagy forgalmú termékekből 1–2 havi készletet is tartanak, de ezt inzulinból nem tudják megcsinálni, mert a hűtőben nem férne el." 

Címkék:
egészség, inzulin, patika, recept, gyógyszertár, gyógyszerek, gyógyszerész, gyógyszerhiány, áruhiány, somogy,