Aggasztó beismerést tett a Szputnyik-vakcina fejlesztője: rossz hír ez minden ezzel oltott magyarnak

Pénzcentrum2023. november 15. 18:33

A Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg egy nyilatkozatban elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina hatástalan a koronavírus-variánsokkal szemben a tavalyi év közepe óta. Azonban az orosz kutatók dolgoznak az oltás klinikai vizsgálatán és az új variáns kidolgozásán- írja a Gazeta.ru

Az eredeti Szputnyik V vakcina, amely a 2020 augusztusi regisztrációja óta az első két évben hatékonynak bizonyult a Covid-19 ellen, azonban mostanra jelentősen rosszabb eredményeket mutat, és a hatékonyság jelentősen csökkent. Az Omikron változatok, különösen az Omikron 4, 5 és az XBB.1.5 verzió (Kraken) 2023 januárjában történő megjelenése az eredeti vakcinát hatástalanná tette – számolt be a Gazeta.ru a Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg kijelentéseire hivatkozva.

Gintsburg elmondása szerint a Szputnyik V hatékonysága nyolcadára esett vissza az új omicronok megjelenésével. A legfrissebb koronavírus-variánsokkal szemben pedig huszadára csökkent.  A Covid-19 állandó fejlődése és antigénszerkezetének változása tavaly nyáron szükségessé tette a vakcina antigén-összetételének megváltoztatását.

Gintsburg hangsúlyozta, hogy új vakcinák létrehozására van szükség, amelyek hatékonyan vehetik fel a harcot a fejlődő vírus ellen. Az oroszoknál elérhető oltóanyagokkal kapcsolatban megemlítette, hogy a Convasel és a Novoszibirszki EpiVacCorona az egyetlen oltóanyag, amely regisztrációs tanúsítvánnyal kapható, mivel a CoviVacról kevés információ áll rendelkezésre. Kétségeit fejezte ki azonban a Convaselben található N-protein elleni antitestek védőképességével kapcsolatban.

A Sputnik Light néven ismert frissített Sputnik koronavírus vakcina klinikai kísérletei befejeződtek, és Gintsburg szerint várhatóan december 10. és 15. között kerül a polgári forgalomba és ez már védhet az újabb variánsok ellen is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az akadémikus megjegyzései akkor érkeztek, amikor az oroszországi Covid-19-esetek számottevően megugrottak. Míg Gennagyij Oniscsenko, a Roszpotrebnadzor korábbi vezetője azt állítja, hogy a növekedés természetes a hideg idő beköszöntével, és előrevetíti az influenza megbetegedések számának növekedését, a Roszpotrebnadzor vezetője, Anna Popova a koronavírus elleni oltási ajánlások hiányát emelte ki ebben a szezonban. Popova az influenzavírus elleni védőoltást javasolja, de elismeri a járvány új hullámát, ami arra utal, hogy a bevezetett korlátozások hiánya ellenére fokozott éberségre van szükség – írja az orosz lap.

Címkék:
egészség, vakcina, koronavírus, koronavírus-járvány, covid, szputnyik, orosz vakcina, sputnik, Omikron,