Rusvai Miklós: Jelenleg nem elérhetők a koronavírus elleni vakcinák Magyarországon

Pénzcentrum2023. november 2. 20:31

A háziorvosoknál állítólag nem áll rendelkezésre oltóanyag, így csak oltópontra tudnák utalni a hozzájuk forduló pácienseket – írja az Infostart. Rusvai Miklós a lapnak ugyanakkor elmondta, tudomása szerint jelenleg a hazai oltópontokon sincsenek Covid elleni vakcinák.

Jelenleg nem elérhetők Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák – nyilatkozta Rusvai Miklós virológus az Infostartnak. A szakember arról számolt be a portálnak, hogy megpróbálkozott az oltásra való jelentkezéssel, de nem járt sikerrel – az internetes felületen visszakapott információkat olvasva azzal szembesült, hogy nem jogosult rá. Pedig, mint mondta, ő 70 éven felüli, eddig csak három oltásban részesült és a legutóbbit két évvel ezelőtt kapta, vagyis kérhetné.

A szakembert háziorvosként dolgozó ismerősei arról tájékoztatták, hogy náluk nem is áll rendelkezésre oltóanyag, esetleg oltópontra tudnák utalni a hozzájuk forduló pácienseket. Rusvai Miklós viszont úgy tudja, hogy jelenleg a hazai oltópontokon sincsenek Covid elleni vakcinák. Előbbit egyébként a Pénzcentrumnak egy fővárosi háziorvos szintén megerősítette, ám ő arról nem tudott érdemben nyilatkozni, hogy az oltópontokon mi a helyzet, tekintve hogy azok nem reagálnak a megkeresésekre.

Rusvai Miklós szerint mindenesetre Magyarország elvileg 300 ezer adagnyi oltóanyagot kapott az EU-tagállamok rendelkezésére bocsátott 10 milliós mennyiségből. Külföldön dolgozó orvosok, ismerősök azt mondták neki, hogy a legtöbb európai országban hozzáférhető a Pfizer legújabb fejlesztésű vakcinája, amely már tartalmazza az újabb omikron-specifikus törzseket.

Címkék:
egészség, magyarország, háziorvos, védőoltás, vakcina, koronavírus, covid-19, virológus, covid 19, koronavírus járvány, covid, pfizer, biontech, covid-vakcina, oltópontok, koronavírus-védőoltás, vírusvariáns, koronavírus ellenszer, koronavírus oltás, covid oltás, Omikron,