Továbbra is rákkeltő anyagok szivároghatnak a Dunába Óbudánál

Pénzcentrum2023. október 12. 20:02

Bár lassan három évtizede kötelezték a volt Óbudai Gázgyár jogutódjait a Dunát érő szennyezések eltávolítása ellen, a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonban lévő cég végrehajtsa kötelezettségét.  

Lassan három évtized telt el azóta, hogy a volt Óbudai Gázgyár jogutódjait a Dunát ért szennyezések eltávolítására kötelezték, a hatóságok mégsem tudták elérni, hogy az állami tulajdonú cég – jelen esetben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – végrehajtsa kötelezettségét – olvasható a greenpeace.org-on. A Greenpeace öt év eltelte után most újabb, részletesebb méréseket végzett a terület melletti Duna-parton.

Korábban öt évvel ezelőtt, 2018-ban végeztek hasonló méréseket – akkor kiderült, hogy a talajból a Dunába csorgó vízben egyes rákkeltő anyagok több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a megengedett határértékeket. A szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy mérgek folynak az ivóvízbázisba, valamint az is, hogy semmi jele annak, mikor kezdődhet meg a káros anyagok eltávolítása.

A területet szennyező Fővárosi Gázműveket közel 30 éve kötelezték a kármentesítésre, amiért jelenleg a vállalat jogutódja, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. felel. A Greenpeace azt ígéri, néhány héten belül nyilvánosságra hozzák az új, részletesebb mérések eredményeit.

Címkék:
duna, rákkeltő, greenpeace, környezetszennyezés, károsanyag, mvm next,