Ennek a fele sem tréfa: népszerű rizsben találtak rákkeltő anyagot

Pénzcentrum2023. október 11. 16:33

Német szakértők összesen 21 féle rizst vizsgáltak meg alaposan, ezek közül öt márka el is bukott a teszten.

Német szakértők barna, rizottó és basmati rizseket teszteltek a közelmúltban – írja a hazipatika.hu a Rizikometer Facebook-bejegyzése alapján. Összesen 21 különféle márkát teszteltek (mindegyik rizsfajtából hetet), ezek közül 11 biotermék volt. A vizsgálat során kiderült, hogy több rizsben is növényvédőszer-maradékok, ásványolaj-összetevők és nehézfémek is lehetnek.

Hat bio és három hagyományos rizsben mutattak ki ásványiolaj eredetű telített szénhidrogéneket, négy barna és egy rizottórizs esetében pedig magas arzéntartalmat mértek a kutatók. Két termék esetében különösen aggasztók voltak az eredmények – az egyik barnarizsben a határérték több mint kétszeresét érte el a kadmium mennyisége, míg egy másikban nagy mennyiségű 1,2-diklór-etán került kimutatásra. Az érintett termékeket a gyártók visszahívták és kivonták azokat a forgalomból.

Az etilén-diklorid néven is ismeretes 1,2-diklór-etán egy olyan kártevőirtó szer, mely potenciálisan rákkeltő lehet az emberekre nézve, ezért az Európai Unióban már tiltják a használatát.

Címkék:
kártevő, európai unió, termékvisszahívás, eu, rákkeltő, német, rizs, rovar,