Több tbc-s dolgozót találtak egy magyar gyárban: újra terjedhet a tubercolosis, ismét több a beteg?

Telex2023. október 7. 12:48

Tbc-s betegekett azonosítottak az Infineon Technologies ceglédi üzemében, írta Telex. A lap megkeresésére a cég azt közölte: „Megerősítjük, hogy egy ceglédi kollégánk szeptember végén tuberkulózist kapott, és további három esetet azonosítottunk több mint 150 kollégánk orvosi vizsgálata során, akik kapcsolatba kerültek a fertőzött személlyel” – írták.

„Miután az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzést, azonnal intézkedéseket kezdeményeztünk valamennyi munkatársunk egészségének biztosítása érdekében. Ez magában foglalja az összes ismert kontakt személy orvosi vizsgálatát – mielőtt újra beléphettek volna a telephelyre – további higiéniai intézkedéseket, valamint előkészületeket a potenciálisan fertőzött kollégák lehető legjobb kezelésének biztosítására. Mindezen intézkedéseken túl, ceglédi telephelyünkön minden kollégánknak lehetőséget biztosítunk önkéntes orvosi szűrővizsgálatokra” – közölte állásfoglalásában az Infineon Technologies, ugyanakkor a cég szerint munkavállalóik túlnyomó többsége be van oltva tuberkulózis ellen. Az első fertőzött hírét a lap szerint csütörtökön erősítette meg a félvezető elemek gyártásával foglalkozó cég.

A lap azt írta, hogy 1953-ban még közel ötezer tuberkulózisos megbetegedést észleletek, de 1954 óta már minden újszülöttet oltanak tbc ellen. Ennek következtében csökkent az esetszám, 2011-ben 1500 új megbetegedést jelentettek. A folyamatos csökkenés után azonban az elmúlt évben egy kis növekedés figyelhető meg az esetszámokban: a 2021-es 326-hoz képest 2022-ben 441 új tbc-s beteget regisztráltak.

Címkék:
cég, egészség, járvány, egészségügy, betegség, tüdőgyulladás, megbetegedés, fertőzött, fertőzöttek,