Mi a Nipah-vírus? A fertőzés jellege, tünetei, kezelése, terjedése

Pénzcentrum2023. szeptember 20. 18:01

Ismét felütötte fejét a Nipah-vírus járvány Dél-Indiában, ahol ráadásul a koronavírus is nagy ütemben terjed jelenleg. A Nipah-vírus kapcsán már a korábbi években megfogalmazták egészségügyi szakértők az aggályaikat, az ugyanis első lépésben denevérről emberre terjedő kórokozó később emberről emberre is át tud terjedni, a halálozási arány pedig igen magas. 

A Nipah-vírust először 1999-ben diagnosztizálták egy malajziai és szingapúri járvány során, amely embereket és sertéseket érintett. A legelső adatolt Nipah-járvány közel 300 emberi megbetegedéssel és több mint 100 halálesettel járt, és a sertésállomány kiirtása miatt óriási gazdasági kárt is okozott - írja a CDC, az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ tájékoztatója. Bár azóta Malajziában és Szingapúrban nem észlelték a Nipah-vírust, Ázsia több részén rendszerint felüti a fejét a fertőzés. Mivel a járványok során a Nipahról kiderült, hogy emberről emberre is tud terjedni, a szakértők egyre inkább tartanak a pandémia lehetőségétől.

A Nipah-vírus a Henipavirus nemzetségbe tartozik, alapvetően gyümölcsdenevérekben jelenlévő, de az emberekben és egyéb állatokban is fertőzést okozni képes kórokozó. Kezdetben a vírus állatról emberre terjed át, ezután pedig már képes emberek között tovább terjedni. A vírust a Wikipédia szerint kimutatták Kambodzsában a Lyle-repülőkutyában, malajziai, madagaszkári és ghánai denevérek vizeletében, ami a vírus nagy földrajzi elterjedségét jelzi. 

A múlt hónapban ismét felütötte a fejét a fertőzés: a dél-indiai Kerala államban. Két haláleset miatt több iskolát, bankokat és más intézményeket zártak be a hatóságok, és karanténövezetté nyilvánítottak egy legalább hét települést magában foglaló területet - közölte az keralai egészségügyi hivatal. Kerala állam már negyedszer szembesül Nipah-járvánnyal 2018 óta, amikor a 23 fertőzött közül huszonegyen meghaltak a ragályban. A vírus 2019-ben és 2021-ben további két emberéletet követelt.  Az aggodalmat ezúttal fokozza, hogy az állam az elmúlt hetekben országos lapok címoldalára került, mivel India-szerte itt a legmagasabb a napi koronavírusos megbetegedések száma - írták.

A Nipah-vírus tünetei, kezelése

A Nipah-vírus az agyvelőt és a tüdőt támadja meg, a kór tomboló lázat, görcsöket és hányást okozhat. A fertőzés általános tünetei a láz, fejfájás, köhögés, nehéz légzés, mialgia (izomfájdalom), hányás, torokfájás. Ezeket olyan súlyosabb tünetek követhetik, mint a deziroentáltság, zavartság, kábultság, akut agyvelőgyulladás, atipikus tüdőgyulladás, rohamok, kóma. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nipha ellen nincs védőoltás és a WHO szerint halálozási aránya igen magas: 40 és 75 százalék közé tehető. A fertőző betegség kezelése a tünetek enyhítése.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, egészségügy, vírus, india, fertőzött, fertőzöttek, vírusfertőzés, nipah, nipah-vírus,