Robban az őszi covid-hullám: itt a friss adat, ebben 14 magyar városban már most rengeteg a fertőzött

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 21:40

További emelkedést mutat a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja múlt heti mintavétel alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A mintavételi helyszínek több mint felénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedés figyelhető meg Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, továbbá Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen. A SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja 17 helyszínen az emelkedett, 5 településen pedig a mérsékelt tartományba esik.

Az NNGYK honlapján megjelent tájékoztatás szerint a 36. héten - szeptember 4-től 10-ig - 14 városban emelkedett szinten van a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben, ami azt jelenti, hogy sok a beteg. Legrosszabb a helyzet Kaposváron, Székesfehérváron, Dél-Pesten, Nyíregyházán, Szombathelyen, Debrecenben, Pécsett, Salgótarjánban, Győrött, és Szegeden, mert itt eleve emelkedett, vagyis magas a szint és a tendencia emelkedő. Békéscsabán, Miskolcon, Észak-Budapesten és a főváros központi részén, Veszprémben és Zalaegerszegen is magas a szint, de legalább csak stagnál és nem emelkedik.

A koncentráció mérsékelt és stagnál Kecskeméten, Szekszárdon, Egerben és Tatabányán. Látható, hogy ez az előző hetek adataihoz képest jelentős változás:

Címkék:
egészség, szennyvíz, járvány, fertőzés, egészségügy, vírus, betegség, koronavírus, adat, megbetegedés, covid, hullám, nngyk,