Rengeteg magyarra vár pokoli időszak: nincs menekvés, ezt át kell vészelni

Pénzcentrum2023. szeptember 12. 16:31

A parlagfű pollenkoncentrációja országosan folyamatosan nagyon magas. A száraz, meleg időjárás továbbra is kedvez a parlagfű pollenszórásának, virágporának koncentrációja a hét első felében még jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul.

A csalánfélék virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban van jelen, a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Országosan alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásában.

Helyenként még találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A parlagfűre érzékenyeknél folyamatosan közepes/erős tünetek jelentkezhettek, enyhülés az elkövetkező időszakban még nem várható. Tünetként jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, illetve a széteső pollenszemek miatt a kisebb méretű allergén részecskék feldúsulása következtében nehézlégzés is.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint vegyék figyelembe szakértők tanácsait:

Címkék:
egészség, pollen, allergén, pollenkoncentráció, pollenszezon, nnk, tünetek, pollennaptár,