Terjed a két legfertőzőbb covid variáns: ezért örülhetnek most nagyon, akik be vannak oltva

Portfolio2023. szeptember 7. 09:10

A Pfizer gyógyszergyár közölte, hogy a legújabbnak számító, Xbb 1.5 variánsra fejlesztett vakcinájuk erős antitestválaszt váltott ki a legújabban terjedő, erősen mutálódott variáns, a BA.2.86 "Pirola" variánssal szemben - írja a Reuters alapján a Portfolio. A Moderna tegnap hasonlóan jó hírekről számolt be.

A frissített Pfizer-vakcináról nemrég érkezett a hír, hogy az Európai Gyógyszerügynökség az omikron domináns XBB.1.5 variánsát célzó, adaptált Comirnaty koronavírus-vakcina engedélyezését javasolta. A Moderna esetében a frissített vakcina 8,7-szeresére növelte a BA2.86 variáns ellen védelmet nyújtó antitestek számát az emberi szervezetben. A Moderna és a Pfizer mellett a Novavax is rendelkezik már az XBB 1.5 variáns ellen fejlesztett frissített covid-vakcinával - írja a lap.

A BA.2.86, vagy más néven "Pirola" variáns már az Eris variáns után azonosított koronavírus-változat. A Pirolát először Dániában figyelték meg július 24-én, azóta több országban is megtalálták a rutinszerű repülőtéri szűrések és szennyvízminták során. Szakértők szerint az Omikron variánsnak ez az ága nem valószínű, hogy súlyos megbetegedési és halálozási hullámot váltana ki a vakcinázásból és a korábbi fertőzésből eredő globális immunvédelem miatt.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, oltás, védőoltás, betegség, vakcina, koronavírus, betegek, covid, pfizer, moderna, beoltottak, variáns, Omikron,