Szigorú szabályozás érik: 22 éves kor alatt betiltanák a dohányzást

Pénzcentrum2023. augusztus 30. 16:55

Nehezebben szoknak le a dohányzásról azok, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el cigarettázni – állítja egy japán kutatócsoport által végzett tanulmány. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy 22 évre emeljék fel a dohánytermékek vásárlásának legális korhatárát.

Az 1 382 dohányost és azok nikotinfüggőségi szintjét vizsgáló japán kutatócsoport úgy találta, hogy azok, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el cigizni, magasabb nikotinfüggőséggel küzdenek és kevésbé szikeresen tudnak leszokni azoknál a társaiknál, akik 20 évesen vagy még később kezdtek el dohányozni – írja a portfolio.hu. A kutatási eredményeket az Európai Kardiológiai Társaság 2023-as kongresszusán mutatták be Amszterdamban, és ezekre alapozva azt javasolják, hogy a dohánytermékek vásárlásának korhatárát 22 évre emeljék fel a kormányzatok.

A kutatás résztvevőinek nikotinfüggőségét az úgynevezett Fagerström-teszttel (FTND) mérték a kutatók. Ez a teszt a nikotintól való fizikai függőség intenzitását értékeli olyan kérdések segítségével, mint „hány cigarettát szív el naponta?” vagy „ébredés után mennyi idővel szívja el az első cigarettát?”. A válaszok pontozásával határozzák meg később a függőségi szint alacsony vagy magas voltát. A fentieken kívül a résztvevők leheletének szén-monoxid szintjét is mérték, ami jelezte, hogy hány cigarettát szívtak el a megelőző 24 órában.

Az adatok alapján, akik 20 éves koruk előtt kezdtek el dohányozni, azok napi 25 cigarettát szívtak, míg a többiek napi 22-t, illetve a korán kezdők esetében a légúti szén-monoxid szint is magasabb volt. Sőt, a cigizést korábban kezdőknek csak 46 százaléka tudott sikeresen leszokni a dohányzásról, míg a többiek körében ez az arány 56 százalék volt.

A tanulmány egyik szerzőjeként közreműködő Dr. Koji Hasegawa, a Kiotói Orvosi Központ Nemzeti Kórházi Szervezetének munkatársa többek között elmondta, hogy a dohánytermékek vásárlásának törvényes korhatárának emelése ahhoz vezethet, hogy kevesebb ember válik nikotinfüggővé, következésképpen csökkenhetnek a dohányzással kapcsolatos egészségügyi kockázatok.

 
Címkék:
cigaretta, dohányzás, kutatás, cigi, függőség, dohánytermék, nikotin, nikotinfüggőség,