Halálos betegséget szűrtek ki a Szigeten bulizók között: rengeteg magyart érinthet

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 10:38

Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Dermatológiai Társulat a melanóma, illetve nem melanóma típusú bőrrákok kapcsán. Szó esett a fényvédelem, rendszeres önellenőrzés, évenkénti bőrgyógyászati melanomaszűrés jelentőségéről. Bemutatták “A melanóma hazai morbiditási és mortalitási helyzete a XXI. század első két évtizedében” elnevezésű kutatás eredményeit is.

Prof. Dr. Wikonkál Norbert, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke fényvédelem, önellenőrzés témában tartott előadást, és ismertette a kampányaik eddigi eredményeit. Elmondta, hogy a fesztiválszűrések nagyon eredményesek voltak: a Fishing on Orfűn 3, a Szigeten 6 melanomát fedeztek fel, és összesen 60 szabálytalan formájú gyanús anyajegyet (dysplasticus naevust) szűrtek ki. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kampányt folytatják, a következő kitelepülésük a szegedi SZIN-en lesz. Nemcsak a szűréseknek van azonban életbevágó jelentősége, hanem a tájékoztatásnak is az ilyen eseményeken, hiszen a megelőzés mellett a korai felismeréssel lehet elkerülni a nagyobb bajt. Ezért a kampányok során az edukációra is nagy hangsúlyt fektettek.

Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Magyar Dermatológiai Társulat korábbi elnöke a nem melanoma típusú bőrrákok kapcsán ismertette a friss kutatási eredményeket. Kiemelte, hogy az újonnan felfedezett nem melanoma típusú daganatok  - mint a bazálsejtes karcinóma (17000), vagy laphámrák (4500) száma évente sokkal magasabb, mint a melanomás eseteké (2500). Azt is kiemelte, hogy

az elmúlt 20 évben megduplázódott a bazálsejtes karcinóma és laphámrák esetek száma.

Ezt a szakember a megváltozott életmóddal magyarázta, jobban ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak manapság. Bizonyos más betegségek, illetve gyógyszerek is növelhetik a bőrdaganat kockázatát. Gyulai Rolland kiemelte, hogy a munkavédelemnek rendkívül fontos szerepe lenne a megelőzésben, ugyanúgy ahogy a rekreációs fényvédelem esetén erre figyelnek az emberek. A korai felismerés is fontos, a kockázati csoportba tartozóknak - bizonyos munkakörben dolgozók, világos bőrűek, stb. - különösen ügyelniük kell a rendszeres szűrésekre.

A szakember arra is kitért, hogy a gyógyítás terén is nagy fejlődést értek el. Ismertette a vizsgálat eredményét, amely szerint a nők és férfiak túlélési esélyei jelentősen eltérnek - a férfiak túlélési esélyei mintegy 10 százalékkal voltak alacsonyabbak. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a 2011-2012 között diagnosztizált betegekéhez képest a 2017-2019-ben diagnosztizáltak túlélési esélye közel 3 százalékkal növekedett. Gyulai Roland szerint ez annak köszönhető, hogy nagy fejlődést értek el a kezelések, terápiák terén, és a lakosság nagyobb tudatossága is segít a korai felismerésben.

Európához képest Magyarországon a betegszámok és a túlélési esélyek megegyeznek a környező országokéval. A szakértő szerint bár elterjedt nézet, hogy daganatos megbetegedések tekintetében Magyarországon rosszabb a helyzet, mint Európa nagy részén, azonban melanoma tekintetében ez nincs így.

Dr. Baltás Eszter, a Magyar Dermatológiai Társulat vezetőségi tagja a ritka betegségnek számító melanomákról beszélt. Felhívta a figyelmet ezekre a ritkábban előforduló daganatokra, melyek sokszor súlyosabbak és nehezen felfedezhetők, mint a leggyakoribb melanoma típus. Törzsön, végtagokon, arcon, tenyéren/talpon, köröm alatt, nyálkahártyán, nemi szerveken, szemen is alakulhat ki melanoma.

Bár a legnagyobb kockázatot a szoláriumozás, UV-fénynek való kitettség jelenti, a ritka melanómák esetében még erre sincs szükség, hiszen sokszor jellemző fénytől elzárt helyen alakulnak ki.

A friss kutatást ismertetve a szakember elmondta, hogy az ilyen ritka melanomák esetében a 10 éves túlélés aránya 40 százalékos volt, az érintettek átlagéletkora 65,33 év volt. Jellemző volt közel a betegek felénél már III. vagy IV. stádiumban voltak, már áttétek is elfordultak náluk.

Baltás Eszter beszélt arról is, hogyan lehet felismerni a ritkább típusokat is. Az általános szabály, hogy figyelni kell az aszimmetrikus, szabálytalan szélű, többszínű foltokat. A ritkább típusok tünetei lehetnek a kerekded, gyorsan növő, emelkedő csomó; a szabálytalan pigmentfoltok talpon/tenyéren; többszínű, hosszanti pigmentcsík a köröm alatt; vagy például barnásfekete foltok a nyálkahártyán, melyek sokszor növekednek.

Még mindig sok az áldozat

Két évtized alatt megduplázódott a hazai melanomás esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz. A modern terápiáknak köszönhetően jelentősen csökkent a halálozások aránya a melanoma miatt, de a későn felfedezett betegség még mindig évi 300-400 áldozatot követel - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat a sajtótájékoztatót követően. Mint írták, idén nemcsak a fényvédelemre koncentrálnak, hanem új szempontok szerint hívják fel a figyelmet azokra a melanomatípusokra, amelyeknek a kialakulásában a napozás nem játszik szerepet. A rendszeres önvizsgálat során a furcsa, többitől eltérő anyajegyek felfedezése továbbra is rendkívül fontos, azonban csak a megfelelő fényvédelemmel és gyanús bőrelváltozás esetén bőrgyógyászati szakvizsgálattal együtt jelent hatásos védelmet a melanoma ellen.

Míg a kétezres évek elején hazánkban 1200-1400 melanomás beteget diagnosztizáltak évente, ez a szám a 2020-as évekre – összhangban a világszintű trenddel – megduplázódott, és hamarosan elérheti az évi háromezret.1 Mindeközben világszinten hasonló arányban nőtt a melanoma okozta halálesetek száma is, de Magyarországon elmaradt ez a mortalitásban bekövetkezett növekedés, vagyis a bőrráknak ez a veszélyes típusa nem követel jelentősen több áldozatot, mint két évtizeddel ezelőtt - írták.

Ennek oka lehet egyrészt, hogy a hatékony melanomaspecifikus, individualizált daganatgátló terápiákat a 2010-es évektől alkalmazzuk rutinszerűen a mindennapi gyakorlatban Magyarországon. Emellett húsz év alatt jelentősen bővültek a társadalom ismeretei a melanomáról, és jelentősen nőtt azok aránya, akik rendszeresen végeznek önvizsgálatot vagy járnak bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Azonban továbbra is évi 300-400 magyar, vagyis minden negyedik melanomás betegnél halálos kimenetelű a bőrráknak ez a formája, ami összefüggésben áll azzal, hogy

a betegek egy része későn, a gyanús bőrelváltozás észlelését követően egy évnél többet várva keresi fel a szakorvost.

A melanoma veszélyességének továbbra is az egyik legfontosabb kulcstényezője, hogy milyen stádiumában fedezik fel. A Magyar Dermatológiai Társulat hangsúlyozza, hogy a korai felismeréssel a statisztikai adatok szerint 98,3 százalékos az ötéves túlélés valószínűsége. Eközben ez az arány az első nyirokcsomóáttét megjelenése esetén 62,4 százalékra csökken.3 Ha pedig a melanoma távoli, szervi áttétet is ad, az 5 éves túlélési arány 16 százalékra zuhan, az elmúlt években megjelent korszerű terápiás megoldások ellenére is - áll a közleményben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ne csak a napfényre figyeljünk, de magunkra is!

​​A Magyar Dermatológiai Társulat tavaly sikerrel indította el új, felvilágosító weboldalát, a skindex.hu-t, amely idén mind a melanomával kapcsolatos tájékoztatás, mint a fényvédelem területén új ismeretekkel és tanácsokkal bővült. A Társulat az Euromelanoma nemzetközi bőrrákkampány tudásbázisára is támaszkodva, a Magyar Melanoma Alapítvány és a Stop Melanoma Alapítvány közreműködésével 2023-ban ismét országos felvilágosító és betegségedukációs kampányt indít. Ennek fókuszában továbbra is a rendszeres önellenőrzés és bőrgyógyászati melanomaszűrés, illetve az UV-sugárzás okozta bőrkárosodások és az ellenük való védekezés bárki által egyszerűen alkalmazható praktikus lépései állnak.

A melanomás megbetegedések többsége továbbra is összefüggésbe hozható az UV-sugárzással.

A Magyar Melanoma Alapítvány és a Stop Melanoma Alapítvány is fontosnak tartja hangsúlyozni: „már egyetlen, 19 éves kor előtti erős nyári leégés is 30 százalékkal növelheti az életünk során kialakuló melanoma kockázatát, ehhez adódik a felnőttkorban elszenvedett napégések sorozata. Ezek olyan bőrkárosodásokat okozhatnak, amelyek képesek beindítani a bőr pigmentsejtjeinek rákosodását. Minél fehérebb a bőrünk, minél több az anyajegyünk, annál inkább a kockázati csoportba tartozunk. Ezt a kockázatot pedig csak tovább növeli, ha a családunkban már előfordult melanomás megbetegedés”.

Kevésbé ismert a köröm alatti melanoma, amely megjelenésében eltér a melanoma tipikus formáitól. Megjelenhet a körömlemezen, a körömágyon, sőt a köröm melletti bőrön is, és barna csíkokként vagy zúzódásként is azonosíthatjuk. Csakhogy egy körömsérüléssel szemben ez nem múlik el és nem halványul idővel, ráadásul kiterjedése növekszik, egyre nagyobb részt elfoglalva a körömből és a környező bőrből.

Fontos felhívni a figyelmet az úgynevezett talpi-tenyéri melanomára is, amely éppen azért jelent veszélyt, mert kevesen azonosítják rákos elváltozásként. A tenyér és a talp bőrén jelenhet meg vörösesbarna foltként vagy nem gyógyuló sebként. Fontos, hogy a melanomának ezt a formáját nem az UV-sugárzás okozza, ezért a rendszeres önvizsgálat során akkor se hagyjuk figyelmen kívül az ilyen elváltozásokat, ha nem tartózkodtunk rendszeresen közvetlen napsütésben. Elsősorban az idősebb (70+ év) korosztályt érinti, akik számára a talp önvizsgálata nehézséget jelenthet.

A rút kiskacsa módszer

A melanoma leggyakoribb és legkönnyebben felismerhető formáját továbbra is az anyajegyek alakjának, színének, méretének kóros elváltozása jelzi. A Magyar Dermatológiai Társulat – hasonlóan a tavalyi évhez – idén is felhívja a figyelmet a „rút kiskacsa” módszer előnyeire. A testünk, bőrfelületünk legalább havi rendszerességű átvizsgálásakor ezzel az egyszerű módszerrel nincs szükségünk megtanulni a tételes tünetlistát. Csupán arra kell figyelnünk, hogy látunk-e olyan pigmentált elváltozást a bőrünkön, amely jelentősen eltér a többitől méretében, színében vagy formájában. Ha találunk ilyen „rút kiskacsát”, az azonnali vészcsengőt kell megszólaltasson a fejünkben, amely jelzi: ideje bőrgyógyászhoz fordulni.

„Hogy ezt még mindig sokan nem tudják, az jelzi, hogy az ország hat szakosodott klinikai melanomacentrumában a mai napig találkoznak olyan betegekkel, akik évek óta sokszor jól látható bőrterületen növekvő melanomás elváltozással élnek. Ezeknél a betegeknél gyakran olyan szövődmények lépnek fel, amelyek sem sebészeti beavatkozással, sem a modern és hatékony onkoterápiás megoldásokkal sem biztos, hogy meg lehet gyógyítani” – hívta fel a figyelmet Dr. Baltás Eszter PhD, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának egyetemi docense.

A fényvédelem fontos, de csak az első lépés

A Magyar Dermatológiai Társulat arra buzdít mindenkit, hogy a „rút kiskacsa” módszer segítségével szánjon havi negyedórát saját, de akár családtagjai bőrének átvizsgálására is. Ilyenkor figyeljen az arcon, vállon, mellkason és háton, de a hajas fejbőrön, a felkar belső részén, a kéz- és lábfejen, sőt az ujjak közötti területeken megjelenő elváltozásokra is. A fényvédelem, a rendszeres önellenőrzés és az évenkénti bőrgyógyászati melanomaszűrés együtt szolgálja a melanoma elleni hatékony védekezést.

A legfontosabb és egyszerűen alkalmazható fényvédelmi tanácsok:

  • 11 és 15 óra között ne tartózkodjon közvetlen napsütésben, keressen árnyékos helyet.
  • Minden esetben használjon a bőrtípusának megfelelő, magas faktorszámú fényvédő készítményt, és kétóránként vagy fürdés után ismét kenje be a bőrét.
  • A naptejet legalább 20 perccel azelőtt vigye fel a bőrére, hogy napra megy, és ne hagyja ki a lábfejét, a kézfejét, a fülét és az orrát se.
  • Ha huzamosabb ideig a szabadban tartózkodik, viseljen arcot árnyékoló kalapot vagy sapkát, illetve a teljes testet takaró, jól szellőző (esetleg UV-szűrős) ruházatot.
  • A tűző napsütés ellen mindig – nemcsak a strandon, de a kertben, a sport és a szabadtéri munka közben is – védekezzen.
  • Mutasson jó példát a gyermekeinek: vigyázzon rájuk, vonja be őket is a fényvédelembe, hogy már korán kialakuljanak bennük a helyes prevenciós szokások.
  • Ismerje meg a bőrtípusából adódó lehetséges kockázatokat, és tartsa szem előtt azokat, amikor napra megy.

Ne járjon szoláriumba, mert már egyetlen alkalom is növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.

  • A D-vitamin-készletek pótlására elegendő a napi 15 perc tavaszi napfürdő, illetve télen javasolt kiegészítő D-vitamin szedése.
  • Viseljen UV-szűrős napszemüveget.

Ha gyanús bőrelváltozásokat, a megszokottól eltérő pigmentfoltokat vagy anyajegyeket találunk, mindenképpen forduljunk haladéktalanul bőrgyógyászhoz, mert egy megnyugtató, negatív eredménnyel záruló dermatoszkópos anyajegyszűrés sokkal kevésbé kockázatos, mint a későn diagnosztizált melanoma.

Címkék:
egészség, egészségügy, szűrés, daganatos betegségek, bőrrák, megbetegedés, daganat, önellenőrzés, bőr,