Komoly változás jöhet a magyar patikákban: rengeteg beteg kerülhet bajba, ha ezt meglépik

Pénzcentrum2023. augusztus 11. 09:02

Egy tervezet szerin nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte. Több kis vidéki településen nincs állandó orvosi ellátás, és a kamara szerint a tervezettel azt kockáztatják, hogy egy-egy ottani beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tudna konzultálni.

Egy friss rendelettervezet alapján a jövőben nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke ennek kapcsán az InfoRádióban arról beszélt, szerintük a jogszabálymódosításnak beláthatatlan következményei lehetnek a betegbiztonságra nézve

Hozzátette, van egy szakmai szempontrendszer is, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez alapján amennyiben nincs gyógyszerész a gyógyszertárban, amikor a beteg gyógyszereket kér, akkor az ott tartózkodó szakasszisztens a jogszabály szerint nincs feljogosítva minden expediálási folyamathoz tartozó tevékenységre.

Az elnök kifejtette, a fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás. Ebből fakadóan az ilyen helyeken megvan a kockázata annak, hogy egy beteg orvossal és gyógyszerésszel sem tud konzultálni, ha elfogadják a változtatást.

Címkék:
egészség, kamara, patika, változás, gyógyszertár, beteg, gyógyszerész, ellátás, betegek, rendelet, betegellátás, gyógyszertárak,