Most érkezett: Magyarországon is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az Eris

Pénzcentrum2023. augusztus 9. 12:22

Magyarországon is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az Eris, csak senki nem tudja, milyen arányban - mondta Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója. Kifejtette, a súlyosabb tünetek - légszomj, szaglás elvesztése, láz - nem annyira jellemzők már, egyrészt a vírus legyengült, illetve még van az embereknek immunológiai védelme. Az új változat viszont valószínűleg gyorsabban terjed, mint az alapból is gyors omikron-variánsok.

Magyarországon és egész Európában elterjedhet az omikron új variánsa, az Eris - mondta az InfoRádióban Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója.

Mint kifejtette, az új variánst július végén azonosították Angliában, de Ázsiában a megbetegedések 20 százalékát már ez a változat okozta. A koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal, mondta Boldogkői, hozzátéve, hogy nem biztos, hogy az Erisnek tulajdonítható ez a tendencia.

Boldogkői Zsolt hozzátette: nem kizárt, hogy az időjárási körülmények játszottak jelentős szerepet, ugyanis a vírus terjedésének kedvez a nedves és párás levegő, valamint az alacsonyabb UV-sugárzás. Kifejtette: a súlyosabb tünetek - légszomj, szaglás elvesztése, láz - nem annyira jellemzők már, egyrészt a vírus legyengült, illetve még van az embereknek immunológiai védelme, mondta. Az új változat viszont valószínűleg gyorsabban terjed, mint az alapból is gyors omikron-variánsok.

Boldogkői Zsolt szerint az Eris valószínűleg jelen van már Magyarországon is, csak senki sem tudja, milyen arányban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jelenleg nincs olyan szakember, aki pontosan meg tudná mondani, mi történik majd a következő hetekben, vagy azt, hogy visszatérhet-e keményebben a vírus ősszel vagy télen. Lehet, hogy csak az immunbetegeknek, az időseknek kell majd felvenniük az oltást, de az sem kizárt, hogy még erre sem lesz szükség

- tette hozzá.

Címkék:
egészség, járvány, vírus, koronavírus, tünetek, koronavírus-járvány, vírusvariáns, vírusfertőzés, Omikron, láz,