4 vármegye ma sem ússza meg a zivatart: jégesőre, erős széllökésekre kell számítani

Pénzcentrum2023. július 31. 07:42

Hétfőn napközben főként az északkeleti harmadban alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadék (10-30 mm), erős, viharos széllökések (50-70 km/h), illetve apró szemű (<1-2 cm) jég kísérhet. Minimális eséllyel a nyugati határvidékre is besodródhat egy-egy zivatar - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

A fátyol- és gomolyfelhők mellett napos idő várható, elsősorban az északkeleti, keleti tájakon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, így ott fordulhat elő nagyobb számban zápor, zivatar. Az északnyugati, nyugati szelet a Dunántúlon időnként erős lökések kísérhetik, emellett zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő este 16 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Négy vármegyében van érvényben elsőfokú riasztás zivatarveszély miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg területén. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! - figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Kedden sok napsütésre számíthatunk, főleg fátyolfelhőzet és kevesebb gomolyfelhő lehet felettünk, majd a nap második felében északnyugat felől vastagszik a felhőzet. Délelőtt inkább csak az északkeleti határnál lehet egy-egy zápor. Délutántól nyugat, északnyugat felől egyre több helyen valószínű záporeső, zivatar. A déli, a délutáni óráktól a Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé megélénkül, zivatarban erős lökések is lehetnek. A csúcsérték 25 és 31 fok között várható. 

Kedden a ma hajnalban kiadott figyelmeztetés szerint az ország nyugati felében lesz elsőfokú zivatarveszély, az egész Dunántúlon, valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyékben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék:
riasztás, vihar, időjárás, zivatar, zápor, időjárásjelentés, meteorológia, dunántúl, jégeső, országos meteorológiai szolgálat, időjárás előrejelzés, időjárás jelentés, nyugati, záporok, zivatarok,